Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Organist Toon Hagen bespeelt het Leeuwenberg orgel

29 september 2020-19:30 - 21:00

€15,

Zwolle – Op 29 september is het Michaëlsdag. Organist Toon Hagen zet de dag van de beschermheilige van Zwolle luister bij met een concert op het Leeuwenbergh orgel in Academiehuis de Grote Kerk. Op het programma vinden we Barok, Romantiek en eigentijdse werken. Als patroonheilige is Michaël veelal verbonden aan bergen of heuvels. Zwolle is gebouwd op een zandrug, daar komt de naam Zwolle vandaan, en was dus iets hoger dan het omliggende gebied. Zwolle had één van de oudste parochies met Michaël als schutspatroon; de eerste vermelding van Zwolle in 7 december 1040 ging over de Michaëlskerk, de huidige Grote Kerk.

Torenspits

De relatie tussen de kerk en de aartsengel is nog altijd zichtbaar, zo is er in de kerk een Michaël te zien aan een klokje en kan men Michaël uiteraard zien op de torenspits van het noorderportaal. In de Rooms Katholieke tijd was het altaar van de kerk naar alle waarschijnlijkheid gewijd aan Michaël.

Programma

Op het programma van het concert op Michaëlsdag vinden we onder andere de Aria van Flor Peeters. Een prachtig meditatief werk. Daarnaast de Prèlude, fugue et Variation van Cèsar Franck. Een zeer bekend, maar vooral ook troostvol werk aldus Toon Hagen.

Eigen composities

Van Toon Hagen zélf klinkt er op dit concert Domine, Dominus noster: Partita & Fantasie V over de melodie van psalm 8. In dit werk komen in de variaties klassieke polyfone en nieuwere elementen wat betreft ritmiek en harmonie samen. De Fantasie V is een vrije verwerking, een dans die als het ware uit de variaties ontspringt. Er zal ook nog een nieuwe compositie klinken van Toon Hagen, gecomponeerd in deze ‘Corona-tijd’. Als laatste werk klinkt er een vrolijk en uitbundig werk van Johann Sebastian Bach: de Praeludium et Fuga in G (BWV 541).

Veilig bezoek

Het team van Academiehuis de Grote Kerk heeft in de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan in het veilig laten verlopen van (orgel)concerten. Voor het concert in de grote ruimte worden maximaal 120 kaarten verkocht. Met dat aantal in de grote, hoge kerk is een unieke, maar zeker ook veilige beleving gegarandeerd. Meer informatie en kaarten via www.academiehuis.nl

Gegevens

Datum:
29 september 2020
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
€15,
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Back to top button