Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Insectencursus 2018

20 april 2018 - 30 juni 2018

Zwolle – We vinden insecten overal om ons heen, soms mooi, soms lastig, maar over het algemeen heel nuttig. Hoewel alle insecten koudbloedig zijn, zijn ze hotter dan ooit want in aantal gaan ze inmiddels enorm achteruit met uiteindelijk desastreuze gevolgen voor onder andere mens en vogels.

Het is de moeite waard om deze complexe wereld van de ongewervelde zespoters te bestuderen. Reden voor de Zwolse afdelingen van Instituut voor Natuureducatie (IVN) en Vereniging voor Veldbiologie-KNNV om samen een cursus voorjaar 2018 aan te bieden om de insectenwereld beter te leren kennen. De cursus bestaat uit 5 lesavonden (vrijdag) met aansluitend op zaterdagochtend een excursie in verschillende gebiedjes in en rond Zwolle. Voorkennis is niet nodig.

Op vrijdag 20 april wordt er gestart met een algemene inleiding. Vervolgens komen op vier volgende vrijdagavonden en vier zaterdagochtenden verschillende groepen insecten aan bod: o.a. vlinders, libellen, zweefvliegen. Verder wordt er in de cursus ook naar het belang van inventariseren van bepaalde soorten en het belang van insecten voor onze leefomgeving gekeken.

De theorieavonden vinden om 20-22 uur plaats in Wijkcentrum De Weijenbelt in Berkum. Excursies zijn op geschikte plekken in of nabij Zwolle. Het is mogelijk dat vanwege slecht weer een excursie moet worden verplaatst.


Kosten: 40 euro voor niet-leden, 25 euro voor leden KNNV en/of IVN

Wil je meer weten over deze cursus: Alfred van der Burgh, coördinator Insecten Werkgroep Zwolle (IVN/KNNV) tel. 06-51414548 email: insecten@ivnzwolle.nl


Programma

Vr 20 april: Inleiding in de insectenwereld: Alfred van der Burgh
Za 21 april: Op zoek naar insecten in het Westerveldse Bos
Vr 27 april: Kleine beestjes, grote gevolgen: Inge de Groot

Monitoren van insecten
Za 28 april: op zoek naar relaties tussen mens en insect bij een glastuinbouwbedrijf
Vr 1 juni: Zweefvliegen: Ruben Winter
Za 2 juni: Op zoek naar Zweefvliegen in het Engelse Werk
Vr 15 juni: 21-23 uur(!): Nachtvlinders: Wim Bakker
Aansluitend: Op zoek naar nachtvlinders met een felle lamp en een wit laken
Vr 29 juni: Libellen en juffers: Ruben Winter
Za 30 juni: Op zoek naar libellen en juffers bij Zalné/Emmertochtsloot

 

Gegevens

Begin:
20 april 2018
Einde:
30 juni 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Back to top button