Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Eikenlaan

11 januari 2018-10:00 - 10:30

Zwolle – Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool
De Duyvencamp verzorgen op donderdag 11 januari 2018 van 10.00 tot 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan.
Wethouder Michiel van Willigen zal de herdenking namens de gemeente Zwolle bijwonen. Oud militairen en veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle verlenen jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking wordt er op school nagepraat.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument.
Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door basisscholen
De Campherbeek en De Duyvencamp. Medio 2004 werd de adoptie van het monument overgenomen van zorgcentrum Berkumstede (voorheen De Wissel). De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is.

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland.

Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op of rond 11 januari stilgestaan bij de slachtoffers.

Gegevens

Datum:
11 januari 2018
Tijd:
10:00 - 10:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Eikenlaan
Eikenlaan
Zwolle, Nederland
+ Google Maps
Back to top button