KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Meer maatregelen nodig in De Wieden, Weerribben en Olde Maten en Veerslootslanden om natuur te herstellen

Zwolle – De Ecologische Autoriteit heeft adviezen over de natuurdoelanalyses De Wieden, Weerribben en Olde Maten & Veerslootslanden uitgebracht. De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen zijn in de gebieden, maar dat ook nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van natuur. Voor duurzaam natuurherstel zijn vooral maatregelen buiten het gebied nodig.

De Ecologische Autoriteit is ingesteld om te beoordelen of alle beschikbare en juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen waarin zij per stikstofgevoelig Natura 2000-gebied laten zien of de natuurdoelen met de huidige maatregelen worden gehaald of dat er meer nodig is voor natuurherstel. Deze onderbouwing is nodig voor de maatregelen die later worden opgenomen in provinciale gebiedsprogramma’s.

Laagveengebied

De Wieden, Weerribben en Olde Maten & Veerslootslanden zijn een restant van het laagveengebied dat zich ooit van Zwolle tot ver in Fryslân uitstrekte. De gebieden, rijk aan biodiversiteit, weerspiegelen de historie van turfwinning en rietteelt. De Wieden en Weerribben staan bekend om hun uitgestrekte wateren, rietlanden en moerasbossen. Daarnaast kenmerkt Olde Maten & Veerslootslanden zich door unieke blauwgraslanden en is het een belangrijk leefgebied voor de grote modderkruiper.

De natuurkwaliteit in deze laagveengebieden is verslechterd en het behalen van de natuurdoelen is niet in zicht. De natuurlijke ontwikkeling van open water via trilveen en veenmosrietland tot hoogveenbos blijft achter. Al die verschillende typen natuur zorgen gezamenlijk voor een gezond en gevarieerd natuurgebied. Een belangrijke voorwaarde voor natuurherstel is het terugbrengen van een meer natuurlijke waterstroming naar de gebieden, met meer basenrijk (grond)water. Op dit moment stroomt er water van onvoldoende goede kwaliteit de gebieden in. Daarnaast is de aanvoer van stikstof via de lucht te groot (stikstofdepositie).

Advies

De Ecologische Autoriteit adviseert om de waterkwaliteit en het peilbeheer in en buiten de natuurgebieden zo snel mogelijk te verbeteren. Ook is het belangrijk dat er snel maatregelen genomen worden om te zorgen dat er minder stikstof in de gebieden terecht komt. Voor duurzaam natuurherstel zijn vooral maatregelen buiten de gebieden nodig, om de aanvoer van (grond)water van goede kwaliteit te herstellen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button