Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Fritz Klemm – Schilderijen en werken op papier

15 juni 2018 - 2 september 2018

Zwolle – Het werk van de Duitse kunstenaar Fritz Klemm (1902-1990) is buitengewoon krachtig, verstild en poëtisch in de dialoog en omgang met de dingen en de ruimte die hem omgeven. Wat zijn kunst en kunstenaarschap zo uniek maken, zijn de synergie van zijn ervaringen en zijn speciale, selectieve manier van waarnemen, zijn zoektocht naar het ideale evenwicht. Verdeeld over de twee locaties van Museum de Fundatie zijn vanaf 16 juni 2018 meer dan 100 schilderijen en werken op papier van Klemm te zien.

De tentoonstelling volgt alle fasen van het oeuvre van Fritz Klemm en begint bij zijn eerste werken uit de jaren 50. Klemm is dan professor aan de kunstacademie van Karlsruhe, waar hij ook zijn atelier heeft. In dialoog met de principes van de moderne kunst in het Duitsland en Europa van die tijd creëert hij een uniek oeuvre dat niet kan worden ingedeeld bij bekende stromingen uit die tijd, zoals Zero, het Amerikaanse minimalisme en/of het abstracte expressionisme. De motieven voor zijn werk haalt hij uit de directe omgeving van zijn werkruimte. Zijn schildersezel, schilderstafel en palet maar ook de muren, vloer en ramen zijn geliefde onderwerpen. Hij reduceert de alledaagse motieven tot buitengewoon krachtige tekens die belangrijk onderdeel zijn van zijn composities.

Verschillende technieken

Fritz Klemm varieert in techniek en materiaal en experimenteert met tempera, gouache, Caparolverf, viltstift en krijt. Zoals hij verf in ontelbare lagen opbrengt en modelleert, onderzoekt hij in beeldseries dezelfde motieven. Daarin wisselt hij van standpunt en locatie, bijvoorbeeld als hij in 1954 verhuist naar een ander atelier waar hij uitzicht heeft op het Hardtwald en hij vensters met bosmotieven maakt. In 1968 betrekt hij zijn derde atelier in slot Scheibenhardt, waar een lichter kleurenpalet ontstaat. In zijn late schilderijen raakt de figuratie steeds verder op de achtergrond en komt de uitdrukking van het gebruikte materiaal vrijwel op zichzelf te staan. Het maken van collages is een logische volgende stap. Op hoge leeftijd wordt Fritz Klemm geëerd als een belangrijk representant van de ‘post-minimalistische’ kunst in Duitsland. Pas in 1973 – de kunstenaar is dan 70 jaar oud – krijgt hij een eerste solotentoonstelling. Een eerste retrospectieve volgt in 1976 in het Ulmer Museum, de tweede bij de Badische Kunstverein Karlsruhe in 1985. Grote jubileumtentoonstellingen in 1992 en 2000, die hij zelf niet meer meemaakte, bezorgden hem internationale bekendheid.

De tentoonstelling Fritz Klemm – Schilderijen en werken op papier is een samenwerking met Kunstmuseum Ahlen en Leonhardi-Museum Dresden. Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst is een tweetalige (DuitsNederlandse) catalogus verschenen.

Gegevens

Begin:
15 juni 2018
Einde:
2 september 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
Zwolle,
+ Google Maps
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close