Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Engelse vertelster/traditiebewaarster in Zwolle

5 oktober 2019-19:30 - 22:30

€10

Productiehuis De Verhalenboot programmeert de internationale verhalenvertelster Shonaleigh Cumbers uit Engeland. Ze reist de hele wereld rond en is een veelgevraagd storyteller op internationale podia. Op zaterdag 5 oktober is ze in Zwolle om de voorstelling ‘The Opal Forest’ te vertellen. Shonaleigh is van Nederlands-joodse origine en ze is één van de laatste Drut’syla’s oftewel joodse verhalenbewaarsters in de wereld.

Zaterdag 5 oktober vertelt Shonaleigh ‘The Opal Forest’, één van de delen uit de honderden verhalen tellende Menassah Cyclus. Het is een unieke kans om kennis te maken met een oeroude wijze van vertellen, waarbij verhalen worden verteld als een labyrint van verschillende mythologische vertellingen waarin soms dezelfde personages terugkomen in bijrollen of hoofdrollen. Verhalen die hun actualiteit tot op de dag van vandaag hebben behouden. De verhalen wortelen in het landschap waar ze ontstonden: het gebied rond Apeldoorn rond het jaar 1600. Elke herfst en lente komt Shonaleigh naar Zwolle om een deel van haar enorme verhalenschat te vertellen.

Over de voorstelling

Shonaleigh vertelt: “Niemand die het Opalen Woud in gaat, komt er onveranderd uit. Als ze uit het donker weer opdoemen, wankelen ze even in het licht. Een moment lang is het de echte wereld die een droom lijkt. De persoon die als student het woud in ging, komt tevoorschijn als een held, de wijze man als een gek, de gek doemt op als een strijder. De onschuldigen komen tevoorschijn als oude mensen, ouder dan ze zouden moeten zijn, gezien de tijd die ze in het Opalen Woud hebben doorgebracht. Maar hoe weet je dat je niet het jou bekende bos in loopt, maar het Opalen Woud? De sleutel is, goed te kijken of je wel het bos in loopt dat je kent. Schijnt het licht iets anders dan normaal? Fluisteren de bomen net wat heviger in de wind? De sleutel is: te weten in welk woud je jezelf kunt laten verdwalen, en in welk niet. Welke bergen je moet beklimmen en van welke strijd je beter kan weglopen….”

Het hele weekeinde van 4 tot en met 6 oktober staat bij De Verhalenboot in het teken van de Drut’syla traditie. En zo gaat dat elke herfst en lente. Alleen zo kan Shonaleigh haar levenswerk vervullen: alle vierduizend verhalen die zij in haar hoofd bewaart, te laten horen, opnemen en overdragen aan opvolgers. Degenen die meer willen lezen over de geschiedenis van de Drut’syla-traditie en het levensverhaal van Shonaleigh in het bijzonder, kunnen kijken op www.deverhalenboot.nl/verteltraditie. Daar staan ook de volgende data van Teller, Tales and Tradition vermeld.

Avondvoorstelling The Opal Forest, zaterdag 5 oktober, 19.30 uur, De Statenzaal Zwolle.

Info en ticketverkoop: www.deverhalenboot.nl/verteltraditie

Gegevens

Datum:
5 oktober 2019
Tijd:
19:30 - 22:30
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
www.deverhalenboot.nl/verteltraditie

Locatie

Statenzaal
Diezerstraat 80
Zwolle, Overijssel 8011 RJ Nederland
+ Google Maps
Back to top button