Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De verloedering van onze Nederlandse taal

4 februari 2020-20:30

Taal is een onderwerp wat iedereen aangaat. Iedereen spreekt immers een taal: op allerlei verschillende manieren, in andere vormen, soorten en maten. Hoe kijken wij als Nederlanders naar onze Nederlandse taal? Realiseren wij ons dat onze Nederlandse taal te maken heeft met een bedreiging, namelijk met de Engelse taal? We gebruiken steeds allerlei Engelse woorden in Nederlandse zinnen: denk aan ​awkward, nice ​of ​shit. Z​o sluipt het Engels van allerlei kanten onze taal binnen- om zo onze eigen unieke Nederlandse taal van de troon te stoten. Hoe komt het eigenlijk dat wij allerlei Engelse termen in onze taal hebben, wat is er misgegaan? Zet 4 februari in je agenda, want dan gaan we het hebben over de verloedering van onze Nederlandse taal!

Tijdens deze avond nemen we een duik in de geschiedenis van onze taal. We gaan op zoek naar de antwoorden op de vraag waarom taal aan verandering onderhevig is. En is die verandering er altijd al geweest, of is dat iets van de laatste jaren?

We kijken ook naar de toekomst. Welke woorden gebruiken we over vijftig jaar? Hoe voorkomen wij dat onze taal niet zijn ondergang kent, verloedert? Om te voorkomen dat onze Nederlandse taal verdwijnt en het Engels nog meer ingeburgerd raakt, is het van belang om hier aandacht aan te schenken. Wij als Nederlanders moeten trotser worden op onze taal, strijden voor een taal zonder buitenlandse woorden en ons bewust zijn van het feit dat het Engels een bedreiging is voor het Nederlands. In geen elk ander land wordt de moedertaal zo gemakkelijk opzij gezet als in Nederland.

Te gast zijn onder andere Daniël Rovers, schrijver van ​‘We gaan toch niet die kuttaal spreken’ e​n Josien Schuitemaker, docent Nederlands.

Werk jij met taal, heb jij interesse hierin of ben jij een fanatieke taalpurist? Of juist het tegenovergestelde: ben jij ervan overtuigd dat het positief is dat Engels met het Nederlands wordt verworven? Dan ben jij er zeker bij op 4 februari bij ‘De verloedering van onze Nederlandse taal’!

Dit evenement is het afstudeerproduct van Lieneke Bisschop, leercollega van Club Cele. Gaetana Ferla modereert de avond. Met deze avond sluit Lieneke haar stage af. Daar wil je toch deel van uitmaken?
Club Cele | De verloedering van de Nederlandse taal ​vindt plaats op ​dinsdag 4 februari 2020​ om 20.30 uur​ in ​de Rabo Foyer ​van Zwolse theaters [Blijmarkt 25].

Gegevens

Datum:
4 februari 2020
Tijd:
20:30
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Locatie

Schouwburg Odeon
Blijkmarkt 25
Zwolle, overijssel Nederland
+ Google Maps
Back to top button