Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De stikstofboom in Zwolle tijdens de IJsselbiënnale

19 juli-13:00 - 15 augustus-18:00

Zwolle – Vanaf 20 juli staat er een boom in de oude Harculo energiecentrale. Geen boom die groeit, wel eentje die iets te zeggen heeft: de stikstofboom. De installatie is gemaakt door beeldend kunstenaar-fotograaf Rob Chevallier uit Velp. Hij fotografeerde 100 solitair staande bomen in Nederland, onder andere in Hoog Zuthem en Wijhe. De honderd foto’s zijn geplaatst in bladvormen die Chevallier vond in kringloopwinkels en op rommelmarkten. De acht ‘takken’ van de boom zijn oude uitlaatpijpen. Alle foto’s hangen ondersteboven. Wie in één van de (auto-)spiegels kijkt die rond de boom staan, ziet de natuur zoals die hoort te zijn.

Kunstwerk vol symboliek

De foto’s vormen een staalkaart van het Nederlandse landschap en het huidige klimaat in alle seizoenen. Dat betekent dat de bomen worden bedreigd door hittegolven, droogte, slagregens, overstromingen en gevolgen van CO2 uitstoot. Ze houden nog stand in tijden van klimaatverandering en daarmee zijn ze ook symbolen van hoop. Het kán misschien nog goed komen met ons klimaat, onder andere door minder uitlaatgassen te produceren. De bezoeker kan zichzelf dus een spiegel voorhouden. De stikstofboom sluit naadloos aan bij thema van de IJsselbiënnale: tij, tijd en tijdelijkheid. De boom was eerder te zien in het Kunst-Torentje (Almelo) en het CODA museum (Apeldoorn). Eind oktober volgt Bergen (Kunst 10-daagse).

Informatie over Rob Chevallier

“Mijn foto’s zijn vaak grafisch opgebouwd: daar komt mijn opleiding aan de kunstacademie om de hoek kijken (grafische vormgeving). Ik woon in Velp, mijn foto’s maak ik in Nederland en de Duitse grensregio. Vervreemding van de werkelijkheid is de basis. In 2006 ontstonden de eerste foto’s voor exposities en vanaf 2017 maak ik foto-objecten en verzorg ik educatieve projecten en workshops kringloopkunst maken voor kinderen en volwassenen. Ik ben elk weekend aanwezig tijdens de expositie in Zwolle.”

Selectie van recente exposities

CODA museum, Nederlands watermuseum (Arnhem), Stedelijk museum (Kampen), Museum ’t oude slot (Veldhoven), Kunstmaand Ameland, Kunst 10daagse Bergen, Art Eindhoven.

Installatie van Rob Chevallier te zien van 19 juli tot en met 15 augustus

Gegevens

Begin:
19 juli-13:00
Einde:
15 augustus-18:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Back to top button