Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Beleef IJsselschilder Voerman in zijn eigen landschap

28 september 2019-11:00 - 16:00

Gratis

Jan Voerman is beroemd om zijn fraaie wolkenluchten die hij zijn leven lang langs de IJssel bij Hattem schilderde. Op De Dag van de IJssel kun je het verhaal van Voerman op koptelefoon beleven in zijn geliefde landschap.

Aan de Zwolse kant van de IJssel – ter hoogte van Hattem – wordt medio september een Voerman Struinpad in gebruik genomen. Het wandelpad door de uiterwaarden is een eerbetoon aan de befaamde IJssel-schilder, van wie dichter Ida Gerhardt ooit de regels schreef dat zijn vastgelegde luchten ogen als ‘opalen zwerk dat hemels is en Hollands bovenmate’. Het pad biedt een zicht op de IJssel en op Hattem en op fraaie veranderende wolkenluchten langs de rivier.

Een speciaal gemaakte audiotour brengt het verhaal over Jan Voerman tot leven. Deze audiobeleving kun je gratis meemaken op De Dag van de IJssel in de Zwolse uiterwaarden van Schelle-Oldeneel, ter hoogte van het opstappunt van het fiets- en voetveer naar Hattem.

“Mensen kunnen wandelen of lekker aan de IJssel zitten met zicht op het kerktorentje van Hattem; precies het silhouet zoals te zien is op de Voerman-schilderijen. We hopen op mooie ruige wolkenluchten, waar Voerman ook zo van hield. Met een koptelefoon luister je naar een 20 minuten durende audiobeleving over de IJssel-schilder”, vertelt bedenker en maker Wim Eikelboom uit Zwolle. Er zijn koptelefoons te leen.

De Jan Voerman audiotoer is ingesproken door radiomaker Peter van Bruggen, die stroomopwaarts langs de IJssel woont. Het Voerman Struinpad langs de IJssel is een wandeling van ruim een uur. Het pad is een initiatief van natuurwerkgroep A Rocha Zwolle.

Langs de IJssel bij Zwolle is het oude Voerman-landschap weer in ere hersteld. Dat blijkt als je een schilderij legt naast een beeld van de huidige uiterwaarden.

Gegevens

Datum:
28 september 2019
Tijd:
11:00 - 16:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://beleefdeijssel.nl/zwolle/beleef-ijssel-schilder-voerman-in-zijn-eigen-landschap/

Locatie

Veerpont ’t Kleine Veer
Kleine Veer
Hattem, Overijssel Nederland
+ Google Maps
Back to top button