Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

59e editie van de Dag voor de RadioAmateur in IJsselhallen Zwolle

2 november 2019

Op 2 november 2019 organiseert de grootste radioamateurvereniging in Nederland – VERON – de 59e Dag voor de RadioAmateur in de IJsselhallen Zwolle. Tijdens deze dag zijn er tal van activiteiten gericht op de legale zendamateur.

Bekendmaking radioamateur van het jaar

Elk jaar maakt de ‘Stichting Wetenschappelijk Radio-Fonds Veder’ tijdens de officiële opening bekend wie de radiozendamateur van het jaar is geworden. Deze prijs wordt alleen toegekend aan een zendamateur die een vooraanstaande rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de radiotechniek of van het zendamateurisme. Deze prijs bestaat niet alleen uit een wisselbeker en oorkonde maar ook ontvangt de radioamateur van het jaar een geldbedrag.

Lezingen

Gedurende de dag zijn er lezingen over onderwerpen die betrekking hebben op de radiohobby. Dit jaar gaan de lezingen over ‘Digital Voice’, ‘Het Luxemburg effect’ en het gebruik van de ES’Hail satelliet van Qatar door radioamateurs. Waar ook Nederlandse radioamateurs gebruik van maken.

Aandacht voor de jeugd

Tijdens deze dag is er ook veel aandacht voor de jeugd. Op het jeugdplein kan de jeugd een soldeerproject bouwen, dit jaar de Celsius. Dit apparaat kan de temperatuur digitaal aangeven en bevat 2 spelletjes. Doel van het jeugdplein is vooral om jongeren kennis te laten nemen van de techniek. Want wie gaat onze mobieltjes ontwerpen onderhouden en repareren als er in ons land geen technici meer zijn?

Zelfbouwtentoonstelling

De radioamateur innoveert, ontwikkelt, bouwt en experimenteert. Daarom presenteren radioamateurs zich op de zelfbouwbeurs. Hier laat de radioamateur zien wat zij ontwikkelen en experimenteren. Dat heeft ook gevolgen voor onze maatschappij. Recentelijk is nog ontdekt dat aardbevingen zich vooraf aankondigen . Hiervoor is nu een studie gestart om representatieve data te verzamelen. De zelfbouwtentoonstelling is vooral bedoeld om de radiozendamateur te motiveren met nieuwe inzichten en ideeën.

Morse immaterieel cultureel erfgoed

Morse staat op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed staat. Tot op de dag van vandaag is morse nog steeds de meest effectieve methode voor draadloze communicatie. Tijdens de ‘morse en straight key challenge’ kunnen zendamateurs hun morsevaardigheid testen. Morse werkt altijd en is mogelijk met bijzonder eenvoudige middelen. Er gaat dan ook geen rampenfilm voorbij zonder dit te laten zien. Ook in de Netflix serie Stranger Things is morse en amateurradio te zien.

Gegevens

Datum:
2 november 2019
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, ,

Locatie

ijsselhallen zwolle
rieteweg 4
zwolle, overijssel Nederland
+ Google Maps
Back to top button