Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Europese lening van 150 miljoen euro voor doorontwikkeling zorg Isala ziekenhuis

Brussel / Zwolle / Meppel – De Europese Investeringsbank leent €150 miljoen aan het Isala Ziekenhuis in Zwolle en Meppel. Met de lening ondersteunt de Europese Commissie Isala met de nieuwbouw in Meppel, meer eHealth toepassingen in de zorg, doorontwikkeling van het nieuwe elektronische patiëntendossier en het toekomstbestendig maken van bestaande gebouwen. De Europese Investeringsbank en Isala ziekenhuis hebben hiervoor een leningsovereenkomst van €150 miljoen getekend. De lening valt onder het zogenaamde Junckerplan.

Het bedrag zal worden gebruikt voor het toekomstbestendig maken van de bestaande locaties in Zwolle, alsmede de nieuwbouw voor de locatie Isala Diaconessenhuis in Meppel. Door het gebruik van duurzame toepassingen zal het nieuwe gebouw in Meppel een sterk verhoogd energie-efficiëntieprofiel hebben. Naast investeringen in gebouwen en materieel, voorziet de financiering ook in het meer toepassen van eHealth in de zorg en de door ontwikkeling van het nieuwe elektronisch patiëntendossiersysteem.

Dankzij dit bedrag kunnen we de komende jaren de zorg in de eigen regio waarborgen en verder door ontwikkelen. Belangrijk in een tijd, waarin wij steeds ouder worden en meer mensen zorg nodig hebben Rob Dillmann, bestuursvoorzitter Isala

Foto © Peter Denekamp

EU-Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis zei: “het welzijn en de gezondheid van Europese burgers is voor mij van uitermate groot belang, en ik geloof dat we een gedeelde verantwoordelijkheid hebben om hier zorg voor te dragen. Ik ben dan ook verheugd met de investering in het Isala Ziekenhuis, omdat het laat zien hoe het Junckerplan een rol speelt bij het verbeteren van de zorgkwaliteit en behandelingen voor patiënten, door het moderniseren van de zorg met eersteklas machines, eHealth-diensten en nieuwe technologieën. Ik hoop in de nabije toekomst nog meer Junckerplanprojecten te zien die investeren in zorg en de promotie van zorg, met het oog op het gezonder maken van Europese burgers.”

“De gezondheidszorg staat nooit stil,” stelt EIB Vice-President Ambroise Fayolle. “Daarom zullen ziekenhuizen moeten blijven investeren om met hun tijd mee te gaan. Goede gezondheidszorg is een van de redenen waarom Nederland zo’n hoge levensverwachting heeft. De Europese Investeringsbank, wiens doelstelling het is om mensenlevens in heel Europa te verbeteren, is blij dit project te kunnen steunen.”

Junckerplan: Het doel van het Investeringsplan voor Europa is de Europese investeringen aan te zwengelen om groei en banen te creëren. Dat gebeurt door bestaande en nieuwe financiële middelen beter te benutten, investeringsbelemmeringen weg te nemen en aan investeringsprojecten technische ondersteuning en zichtbaarheid te verlenen. Het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) is de hoeksteen van het investeringsplan van Juncker. Tot dusverre zullen de EFSI-projecten en -overeenkomsten die voor financiering zijn goedgekeurd naar verwachting meer dan €371,2 miljard aan investeringen opleveren en ongeveer 856 000 kleine en middelgrote ondernemingen in alle 28 lidstaten ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button