Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Esperanto gedenkplaat prijkt na reparatie weer aan de Zamenhofrotonde

Zwolle – De Esperanto gedenkplaat aan de Zamenhofrotonde in Zwolle staat weer op zijn plek. Het muurtje waarop de plaquette is bevestigd was door midden gebroken. Inmiddels zijn de twee muur-helften weer aan elkaar verankerd en is de plaat, met daarop afgebeeld Doktoro Esperanto,  weer bevestigd.

Foto: Monument © RTV Focus Zwolle

 

Doktoro Esperanto

Op de plaquette staat Doktoro Esperanto (red. pseudoniem van Dokter Zamenhof)  afgebeeld. Deze Poolse taalkundige is de bedenker van het Esperanto . Dit is een relatief gemakkelijk te leren, politiek neutrale, internationale taal (kunsttaal). Esperanto wordt inmiddels in meer dan 120 landen gesproken en telt rond de twee miljoen sprekers.

Zamenhof is, door de Amsterdamse School beeldhouwer Frits Sieger, op de gedenkplaat afgebeeld als een innemende man met een beminnelijke blik, een krulbaardje en uilenbrilletje, kalend hoofd en borstelige wenkbrauwen.

Foto: Monument © RTV Focus Zwolle

 

Zamenhofsingel

Het is niet het enige monument van de Doktoro in Zwolle, ook aan de Burgemeester Drijbersingel, voor theater De Spiegel, staat een gedenkteken. Vroeger herinnerde ook de naam van de straat aan Zamenhof. Gedurende 42 jaar heeft de singel, voor de gedenkplaat,  zo geheten, tot het gemeentebestuur in 2001 besloot de Zamenhofsingel om te dopen in Burgemeester Drijbersingel. De Esperantovereniging heeft destijds ook uitgebreid geprotesteerd tegen de naamsverandering. Dit heeft er wel toe geleid heeft dat Zwolle een Zamenhofrotonde heeft gekregen, op de plaats waar Rembrandtlaan – Burg. Drijbersingel – Dijkstraat en Schuttevaerkade bij elkaar komen.

Foto: Monument © RTV Focus Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button