Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Gemeenteraad in debat over jaarstukken

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle was maandagavond 26 juni in debat bij elkaar om te praten over de jaarstukken van 2022, de eerste Beleidsrapportage (Berap) van 2023 en de Meerjaren Prognose Vastgoed (MPV).

De jaarstukken zijn een verantwoording van het college van burgemeester en wethouders over de realisatie  van de begroting van 2022. De jaarrekening laat een positief resultaat zien van €15,4 miljoen. De Berap 2023-1 geeft een tussenstand van de uitvoering van de begroting per 1 april 2023. Er is sprake van een positief resultaat van 5,04 miljoen euro.  En de MPV is een verantwoording van het (actieve) grondbeleid en geeft inzicht in de financiële aspecten ervan. Het jaarresultaat is 20,6 miljoen euro.

De vergadering begon met de toelichting van de accountants op de jaarstukken etcetera. Zij zagen vooral een verschil tussen de ambities van de gemeenteraad en het college, en de uitvoeringscapaciteit bij de gemeente. Dat wil zeggendat er te weinig personeel is om alle plannen uit te voeren. Hetwelk de reden is dat er zoveel positief resultaat is, de uitgaven waren immers minder dan begroot. Elke fractie in de raad hield een bijdrage en na afloop daarvan gaven de betrokken wethouders hun reactie.

Beperkt financieel effect

De PvdA ziet dat er in 2022 veel gebeurd is, zoals vluchtelingen, betaalbaarheid woningen, energieprijzen en inflatie. Toch is het effect op de financiële middelen beperkt, zegt zij. De ambities zijn niet in lijn met de werkelijkheid. De vraag is met welke dingen de gemeente moet stoppen om te begroten. Op hoofdlijnen is de partij echter tevreden, ook over de MPV. Er is bij bouwprojecten steeds vaker een onrendabele top, en toch geeft de MPV een postitef resultaat.

Volt richt zich in haar betoog vooral op het armoedebeleid. Voor veel mensen loopt dat nog steeds niet goed en de partij wil vooral preventie zien.

Afhankelijkheden

GroenLinks begint met een citaat van Albert Einstein, dat zegt dat de mens deel uitmaakt van een geheel, het universum, met een cirkel van compassie met alle levende wezens. Daarmee wil zij zeggen dat de mens ook afhankelijk is van de rest van de wereld en de natuur. Volgens de fractie werpt het systeem met de SWT’s haar vruchten af. Voor menige Zwollenaar staat bestaanszekerheid nog onder druk, en daarom wil zij onder andere de stadspas invoeren. Ook wil de partij weten hoe het ervoor staat met de plannen om de energietransitie te versnellen, de hoofdgroenstructuur, het schone lucht akkoord en de financiële actie die volgt op het postitef resultaat.

Swollwacht heeft allereerst complimenten voorde makers van de stukken. Toch heeft zij ook haar zorgen, met name over de kloof tussen de middelen en de ambities. Zij wil een beter beeld hierover van het college. Zij wil scenario’s zien voor het beleid.

Reserve

Het CDA ziet dat de gemeente financieel gezond is. Er zijn wel dingen waar men op moet blijven letten, zoals de geo-politieke situatie. Ze ziet graag het percentage van de resultaten dat wordt overgemaakt naar de SIA (Strategische Investerings Agenda) groter is dan 50%. Volgens de wethouder maakt dat niet uit, want de andere 50% gaat naarde algemene reserve en dat kan voor hetzelfde doel worden gebruikt. Ook zegt de partij dat we niet moeten willen dat er zoveel geld overblijft, omdat daardoor de plannen niet zijn gerealiseerd.

D66 begint ook met haar complimenten over de resultaten, en heeft voor een deel dezelfde zorgen als andere partijen over het verschil tussen middelen en capaciteit. Er moet volgens haar goed gestuurd op de doelen. Ook moeten er lessen worden geleerd uit het  verleden. Het beleid moet meer integraal worden, met een speciale paragraaf daarover in het grondbeleid.

Grondpositie

De VVD memoreert nog de corona pandemie van 2022, het begin van de invasie in Oekraïne en de stijgende huizenprijzen. De interne bemensing van de gemeente staat onder druk. Het begeleiden van mensen naar werk en de voorzieningen voor jongeren zijn goed. De efficiëntie van de besteding van het geld is goed. Het geld dat verdiend kan worden met de grondposities is zeer belangrijk voor de uitgaven van de stad.

De ChristenUnie heeft ook complimenten voor het positief resultaat en de inzet van de ambtenaren voor de stukken. De partij ziet graag meer ontwikkeling van buitensportlocaties. De leefbaarheid van de stad is zeer belangrijk voor haar. Er ontstaat een boeggolf in de bestedingen, en die wil zij voorkomen. Ze is blij met de rijksgelden die worden toegezegd, maar structureel geld zou daar ook tussen moeten zitten. De partij kijkt daarmee naar zowel de wendbaarheid als de weerbaarheid. Wendbaarheid is aanpassing aan de veranderende wereld, weeerbaarheid is een voldoende financiële buffer.

Dieren in nood

De PvdD wil meer geld voor de stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor dieren, zoals Flappus en de dierenambulance. Ook maakt zij zich hard voor de biodiversiteit en het bestrijden van de eikenprocessierups op een biologische manier.

De SP zegt dat iedereen nog de kaarten tegen de borst houdt wanneer het over de begroting gaat, deze wordt vrijdag 30 juni besproken. Zij wil weten van het college hoe zij zorgt dat er voldoende capaciteit komt voor alle ambities. Dingen die de gemeenteraad niet nuttig vindt, zouden niet moeten gebeuren. Er moeten keuzes gemaakt. Zij wil dat de gemeente meer eigen grond heeft en gaat werken met erfpacht.

Reactie wethouder Paul Guldemond

Volgens deze wethouder werken er mensen aan het versimpelen van de teksten van de voorliggende rapporten. Ook zijn er recruiters aangenomen waardoor er meer personeel beschikbaar is. Daarmee loopt de gemeente een achterstand in, maar er is nog niet  genoeg personeel voor de grotere ambities die zijn ontstaan doordat de stad groeit. Veel rijksgelden komen pas in december binnen, en die worden dan gebruikt om kosten in het jaar erop te dekken.

Reactie wethouder Arjan Spaans

De gemeente gaat niet meedoen met het Schone Lucht Akkoord, zegt wethouder Spaans, omdat er niet voldoende geld en capaciteit beschikbaar voor is. Wel is er een onderzoek gedaan naar de luchtkwaliteit in Zwolle.

Wat beteft de invasieve exoten is de gemeente daar actief mee bezig met de ROVA, provincie en NMO (Natuur en Milieu Overijssel).

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Er is een extra opdracht uitgezet voor analyse van het grondbedrijf, daar moet uitkomen of de gemeente wel of niet extra grondaankopen gaat doen. Dit wordt uitgevoerd door een expert op het gebied van wonen. Via het grondbeleid wil de gemeente regie voeren op de investeringen in de stad. De wethouder kijkt naar de ontwikkelingen en vooruitgang per project.

Reactie wethouder Gerdien Rots

Wethouder Rots kijkt vooral naar het participatieproces over Stadsbroek en IJsselvizier. Dat loopt zo goed dat er extra geld voor nodig is. Inwoners, ondernemers en agrariërs sluiten zich aan. Ook voor de Stilohal en de IJsselhallen lopen er processen en ontwikkelt men scenario’s.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button