KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Erfgoed Starter: Maureen Oude Avenhuis

Zwolle – In mei 2022 maakte de Staatssecretaris van Cultuur en Media bekend dat het ministerie extra middelen vrijmaakt om herstel, vernieuwing en groei in de erfgoedsector te stimuleren. Zij richtte zich hierbij onder andere op starters. Voor een sterke erfgoed- en beeldende kunstsector is het namelijk belangrijk dat zij werkervaring op kunnen doen in hun werkgebied.

Zo heeft de erfgoedsector veel voordeel bij het in dienst nemen van startende medewerkers. Met de regeling Erfgoed Starters stimuleert het Mondriaan Fonds de inzet van starters, zodat zij de kans krijgen zich te ontwikkelen. Ook Collectie Overijssel kreeg de mogelijkheid om voor een jaar een Erfgoed Starter aan zich te binden. Met trots verwelkomen wij Maureen Oude Avenhuis binnen onze organisatie! In dit artikel stellen we haar graag aan je voor.

Droom

“Als historicus en Overijsselaar is het voor mij een droom om mij in te kunnen zetten voor het Overijssels erfgoed en de geschiedenis.” vertelt Maureen. “Ik ben opgegroeid in Twente en heb een sterke band met de IJssel- en Hanzesteden. Zo heb ik op school gezeten in Zutphen en Deventer. Mijn studie bracht mij vervolgens naar Leiden, waar ik Geschiedenis en International Relations heb gestudeerd. Na het afronden van mijn studies ben ik mij gaan richten op internationale betrekkingen en heb ik een halfjaar in New Delhi heb gewerkt.”

Maureen Oude Avenhuis Erfgoed Starter

“Het gemis om niet dagelijks met geschiedenis bezig te zijn viel mij echter zwaarder dan ik had verwacht. Na mijn terugkeer in Nederland vond ik een baan als historicus bij een bedrijf die historisch onderzoek uitvoert naar onontploft oorlogsmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat ik mij dagelijks bezig kon houden met geschiedenis, miste ik de maatschappelijke relevantie. Tijdens deze baan bezocht ik met regelmaat regionale archieven, waardoor er een nieuwe wereld voor mij open ging die ik eerder nog niet had ontdekt: de wereld van archieven en erfgoed. Erfgoed en archieven combineren geschiedenis met maatschappelijke relevantie. Dit vind ik ontzettend interessant!”

Ondanks haar achtergrond als historicus lukte het Maureen uiteindelijk niet om voeten aan de grond te krijgen in de erfgoedsector. Tijdens het zoeken naar een baan bleek jammer genoeg dat zij relevante opleiding en werkervaring miste. Dankzij het Mondriaan Fonds en Collectie Overijssel krijgt zij dan nu eindelijk de kans om zich verder te ontwikkelen:

Vliegende start

“Ik kijk er erg naar uit om te beginnen als Erfgoed Starter en een vliegende start te kunnen maken in de erfgoedsector. Het komende jaar zal ik mij onder andere gaan bezighouden met het inventariseren van museale stukken en de collectie fotografie. Door middel van diverse klussen kan ik komend jaar veel leren en ontdekken. Met mijn enorme leergierig- en nieuwsgierigheid kan ik mijn geluk niet op!”

Meer weten over de regeling Erfgoed Starters?

Bezoek de website van het Mondriaan Fonds
Bron
collectie overijssel

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren