Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Erepenning voor Gerben van Dam voor reddingsactie spoorwegovergang

Zwolle – Zwollenaar Gerben van Dam ontving vrijdag 17 januari de erepenning voor menslievend hulpbetoon. Burgemeester Hans Vroomen reikte de erepenning uit op het gemeentehuis van Ommen.

Gerben van Dam ontving de onderscheiding omdat hij op 6 september 2019 een man in een fietsrolstoel van de rails van een spoorwegovergang in Ommen redde. Enkele seconden nadat hij de man van de rails trok, denderde een trein over het spoor en reed de rolstoel total loss.

In aanwezigheid van zijn familie werd Gerben van Dam gedecoreerd met de erepenning voor menslievend hulpbetoon. Burgemeester Peter Snijders woonde de uitreiking ook bij. “Wij zijn trots op een inwoner als Van Dam en ik wil hem dan ook bedanken voor zijn heldendaad”, aldus Snijders.

Menslievend hulpbetoon

De erepenning voor menslievend hulpbetoon is een Nederlandse onderscheiding, die bedoeld is voor “hen die een menslievende daad hebben verricht, die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering”. Deze onderscheiding is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

Gerelateerde artikelen

Back to top button