Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleTV KortVoorpagina

Er komt een nieuw biologisch landbouwgebied met struinpaden tussen Aa-Landen en Westerveldsebos

Zwolle – Een aantrekkelijke stadsrand met biologische landbouw waar wandelaars en fietsers welkom zijn, met een gastvrij informatie- en verkooppunt van Zwolse producten. Dit voorstel van de Zwolse Stadslanderijen voor Dijklanden biedt volgens burgemeester en wethouders de meeste meerwaarde voor de stad. De gemeente gaat met deze kandidaat om tafel om een overeenkomst te sluiten.

Tijdelijk gebruik

Afgelopen voorjaar besloot de gemeenteraad dat de locatie Dijklanden de komende tien jaar niet nodig is voor woningbouw en daarom gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Deze zomer deed de gemeente een oproep om voorstellen in te sturen voor stadslandbouw op de Dijklanden. Daarop zijn tien initiatieven binnen gekomen. Die zijn met name beoordeeld op de meerwaarde die ze hebben voor de stad, bijvoorbeeld door extra mogelijkheden voor natuur, recreatie, educatie, zorg of onderwijs. Het voorstel van de Zwolse Stadslanderijen kwam daarbij als beste uit de bus.


De uitgangspunten

  • Oppervlakte en ligging  bedrijfskavel van ca 50 ha (wellicht op termijn meer).
  • Pachtperiode: 2016-2026
  • Gebruik bestaande gebouwen: woning en stal
  • Gebouwen bevatten asbest. Uiterlijk in 2024 te slopen. Nu loopt een onderzoek. Na de zomer wordt bekend welke schuren kunnen blijven staan. Asbest protocol volgen bij sanering
  • De weide van 2,89 ha voor de nachtopvang van de Zwolse Schaapskudde bij het Westerveldse Bos is een gegeven
  • Pacht voor (10) jaar, normale pachtprijs (pachtprijs is € 750/ha per jaar)
  • Verhuur van gebouwen (huurprijs is € 30.000 per jaar)

 

Het samenwerkingsverband van boeren, grondeigenaren, natuurorganisaties en verkopers uit de regio Zwolle wil vers, biologisch en betaalbaar voedsel gaan produceren en verkopen aan consumenten en horeca en daarmee laten zien dat duurzaam boeren zorgt voor meer biodiversiteit en een mooier en toegankelijker landschap in de stadsrand van Zwolle. De Zwolse Stadslanderijen wordt ondersteund door Bouwfonds Property Development/Trebbe, Rabobank IJsseldelta, Landschap Overijssel en biologische landbouwopleiding De Warmonderhof.

De Zwolse Stadslanderijen heeft een goed doordacht voorstel gedaan, dat slim gebruik maakt van de kennis en hun bestaande netwerk van boerderijwinkels en gronden.

Wethouder René de Heer: “De Zwolse Stadslanderijen heeft een goed doordacht voorstel gedaan, dat slim gebruik maakt van de kennis en hun bestaande netwerk van boerderijwinkels en gronden. Een goede aanvulling op de verschillende bestaande initiatieven voor stadslandbouw in Zwolle. Wij denken dat zij iets moois kunnen toevoegen aan de stad, waar veel Zwollenaren plezier van gaan hebben.”

 

dijklanden

Naar verwachting kan begin volgend jaar de overeenkomst voor Dijklanden worden bekrachtigd. Onderdeel van het plan is ook de ontwikkeling van vier hectare natuur en struinpaden in de stadsrand bij Langenholte. Dit wordt volgend jaar nog verder uitgewerkt in overleg met bewoners van Langenholte en de Aalanden en met Landschap Overijssel.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button