EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Entree Station Zwolle centrumkant op de schop voor 20 miljoen

Zwolle – Het station van Zwolle heeft de afgelopen jaren al een flinke metamorfose ondergaan. Met de komst van een nieuwe fietsenkelder, een busbrug, een reizigerstunnel, een nieuw stationsplein en straks de passerelle, is het station klaar voor de toekomst. Maar de werkzaamheden zijn nog niet klaar. Want nu moet ook de voorkant van het station aangepakt worden.

Nieuwe winkels en perronkappen

De tijdelijke commerciële units, waarin bijvoorbeeld de AH-to-Go zit, zullen straks verdwijnen. De winkelruimtes krijgen een andere plaats, zodat de overgang van station naar stad beter wordt. “Momenteel vormen de commerciële units een barrière tussen het station en de stad.” stelt de gemeente. Naast het verplaatsen van de winkels worden er ook nieuwe perronkappen met zonnepanelen geplaatst boven de sporen 12/13 (het Kamperlijntje) en 15/16 (het Vechtdallijntje richting Emmen).

Nieuwe entree

Het station krijgt aan de noordzijde ( de kant van het historische centrum) een nieuwe entree, waarbij de ‘Zwolse identiteit’ centraal zal staan. Hoewel het ontwerp nog in de maak is, is al duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk thema is. “De noordentree wordt duurzaam ontworpen en gebouwd. De nieuwe perronkappen en mogelijk ook de luifel krijgen zonnepanelen, waarbij wordt verkend of de hiermee opgewekte energie zoveel mogelijk lokaal gebruikt kan worden. Tijdens de bouw en als de entree in gebruik is genomen wordt de CO2-uitstoot verminderd en worden kansen om energie te besparen benut, bijvoorbeeld met verlichting of gebruik van energie in de winkelruimten. Daarnaast wordt gekozen voor een circulaire bouw, bijvoorbeeld door biobased bouwen.” aldus de gemeente.

20 miljoen euro

Dit grootschalige project wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, ProRail en NS. De totale kosten worden geraamd op 20 miljoen euro. De gemeente Zwolle draagt zelf 9 miljoen euro bij, waarvan 3,25 miljoen afkomstig is van het Rijk. De NS trekt de portemonnee voor 2,5 miljoen euro.

Het ontwerp van de nieuwe entree zal naar verwachting volgend jaar zomer klaar zijn. Echter, het zal nog enige tijd duren voordat de vernieuwingen voltooid zijn. De opening van de nieuwe entree staat gepland voor 2029. Het doel van deze vernieuwingen is om het OV-knooppunt toekomstbestendig te maken en optimaal te laten functioneren bij de groei van het aantal reizigers.

Deze overkapping en de winkelunits links gaan tegen de vlakte. © rtv focus zwolle
De achterzijde van de winkelunits die tegen de vlakte gaan. © rtv focus zwolle
De winkelunits gaan tegen de vlakte. De winkels krijgen een nieuwe plek © rtv focus zwolle
© rtv focus zwolle
Entree fietsenkelder, oude stationsgebouw en Stationsplein zijn al aangepakt © rtv focus zwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren