Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Fietsstraat van Zwolle naar Wijhe stap dichterbij

Zwolle – De gemeente Zwolle wil de Nieuwe Deventerweg omvormen tot een fietsstraat, waar fietsers voorrang hebben op auto’s. Dat komt voort uit een verkeersonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. De fietsstraat moet de verbinding tussen Zwolle en Wijhe verbeteren en de verkeersveiligheid vergroten.

De gemeenteraad had in september 2021 een motie aangenomen om de mogelijkheid van een fietsstraat te onderzoeken. De motie was ingediend door zes fracties: CDA, ChristenUnie, Groen Links, PvdA, SP en D66. Zij willen dat Zwolle een wereldfietsstad wordt.

Auto’s maximaal 30 kilometer per uur

Het onderzoeksbureau Mobycon heeft verschillende varianten voor de inrichting van de weg bekeken. De fietsstraat kwam als beste optie naar voren. De weg zou dan een rode kleur krijgen en auto’s zouden er maximaal 30 kilometer per uur mogen rijden. Ook zouden er maatregelen genomen moeten worden om de fietsoversteken veiliger te maken.

Wijkvereniging is positief

De gemeente heeft het onderzoek gepresenteerd aan de wijkvereniging Oud-Ittersum, die in het gebied ligt. De wijkvereniging reageerde positief op het plan. De gemeente wil nu verder gaan met het ontwerpproces en de financiering van de fietsstraat.

1,8 miljoen

Die financiering is nog wel een punt. Op dit moment is er geen geld beschikbaar om de Nieuwe Deventerweg te reconstrueren en verder uit te werken. Maar de fietsstraat is onderdeel van een groter plan voor de snelfietsroute Zwolle-Wijhe, waarvoor € 1.800.000 is gereserveerd. Als alles goed gaat, kan de helft van dit bedrag worden gefinancierd door de regio, maar dit hangt af van de definitieve besluitvorming tijdens het Bestuurlijk Overleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) van de Rijksoverheid in 2023.

Dit is een Focus-premium artikel.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button