Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Enexis Netbeheer investeert in 2021

Zwolle – In 2021 investeert de netwerkbeheerder een recordbedrag van 941 miljoen euro in het veilig, betrouwbaar en toekomstbestendig houden van het energienet. Het jaarplan van Enexis Netbeheer geeft per provincie een overzicht van de investeringen en projecten waar ze in 2021 aan werken.

Het werkpakket stijgt in 2021 naar 941 miljoen euro. Dit bedrag is een stijging van meer dan 60% ten opzichte van het werkpakket in 2015 en is essentieel om ervoor te zorgen dat de gemaakte afspraken uit het Klimaatakkoord voor 2030 ook waargemaakt kunnen worden.

Uitdagingen

Ondanks het coronavirus, zet de energietransitie onverminderd door. De komende jaren zien ze hierdoor veel werk op hun afkomen. Het aantal klanten dat energie wil terugleveren aan het net, stijgt exponentieel en er zijn ingrijpende aanpassingen nodig om alle duurzame initiatieven, waaronder zonne-en windparken, op hun energienet aan te sluiten. Dit kan niet overal tegelijkertijd. Bovendien is ook dit jaar het tekort aan technisch personeel een uitdaging. Daarom moet de beheerder zo slim mogelijk omgaan met de bestaande netcapaciteit en goede keuzes maken voor investeringen op lange termijn. Zo houden ze de energietransitie haalbaar en betaalbaar.

Werkpakket 2021: € 941 miljoen

In 2021 werkt de organisatie onverminderd hard aan het veilig houden van de energienetten het uitvoeren van werkzaamheden op verzoek van klanten. Ze blijven ook investeren in de veiligheid van de huidige gasnetwerken. Enerzijds om aan de warmtevraag van de komende jaren te voldoen; anderzijds om ze geschikt te maken voor het transport van waterstofgas en groen gas.

Gerelateerde artikelen

Back to top button