Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Energieproeftuin Berkum onderzoekt meest optimale energiecombi woningen

Nieuwe website geeft inzicht

Zwolle – DeltaWonen en Trebbe zijn begin september gestart met een bijzonder woningverbeteringsproject in de wijk Berkum in Zwolle. In 46 woningen, verdeeld over 9 woonblokken worden verschillende combinaties van energiebespaarders, energieopwekkers en energieopslag methoden getest. Doel: onderzoek doen naar de meest optimale combinatie. De website www.deltawonen.nl/energieproeftuin geeft een goed beeld van alle combinaties die onderzocht worden.

Verschillende combinaties

Er worden verschillende combinaties van zonnepanelen, methodes voor energieopslag en isolatiemogelijkheden toegepast. De individuele maatregelen hebben zich al bewezen. In De Energiepproeftuin wordt gezocht naar de meest optimale combinaties. Zo worden er accu’s, warmtepompen en speciaal isolerend glas geplaatst. Het energieverbruik wordt gemonitord, zo kan beoordeeld worden welke combinatie het beste resultaat oplevert. Criteria hierbij zijn: kosten, plaatsings- , onderhouds- en gebruikersgemak, energiebesparing en energiebewustwording. De woningen in Berkum zijn uitermate geschikt voor dit bijzondere project, omdat het om dezelfde woningen gaat, allemaal gebouwd in de jaren 60. Dit maakt de resultaten goed vergelijkbaar. Vanaf januari 2018 start de periode waarin de aangebrachte maatregelen gemonitord worden. Alle informatie hierover staat op de website www.deltawonen.nl/energieproeftuin

Alle woningen in 2024 minimaal label B

Landelijk is de ambitie om ervoor te zorgen dat alle woningen in 2020 gemiddeld een B-label hebben.  DeltaWonen gaat verder in deze ambitie: in 2024 moet haar woningvoorraad minimaal een energielabel B hebben. De woningen die het hier betreft, hebben op dit moment allemaal een E,F of G label en zijn daarmee niet erg energiezuinig. Na de woningverbetering hebben alle woningen een A+, A++ of zelfs A+++ label. Met deze energieproeftuin kijken we echter verder vooruit. Uiteindelijk willen we toe naar een gasloze en energieneutrale woningvoorraad. Deze pilot biedt de kennis waarmee we naar die ambitie kunnen toewerken.

Samenwerking

DeltaWonen, Trebbe en installatiebedrijf Loohuis deden het afgelopen jaar uitvoerig onderzoek naar verschillende verduurzamingsmethoden. Daarbij is ook een vertegenwoordiging van bewoners betrokken. De 46 woningen worden in december opgeleverd.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button