KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

‘Elke soort telt’ in De Nooterhof

Zwolle – De Nooterhof telt in 2023. Hoeveel vogelsoorten zijn er in Zwolle te zien? Hoeveel vlinder-, zoog- en weekdiersoorten? En hoeveel bomen? Maar ook hoeveel sterren zien we aan de hemel en wat vinden we in de bodem? Alles en iedereen telt mee: de natuurorganisaties van het Nooterhof Netwerk, vrijwilligers, bezoekers, jong en oud. Een heel jaar lang, met op zaterdag 22 april de grote teldag ‘Elke soort telt’. Zo komen ze te weten wat er in de natuur in Zwolle allemaal te zien en te vinden is.

Op het natuur- en milieupark Nooterhof in Zwolle zijn verschillende natuurorganisaties gevestigd. Deze organisaties die verenigd zijn in het Nooterhof Netwerk zetten zich gezamenlijk in voor de natuur en het milieu. Dit doen zij door activiteiten te houden, kennis te delen en aandacht te vragen voor belangrijke thema’s. Het samen optrekken en naar buiten treden leidt tot een groeiende aandacht in Zwolle voor de natuur, het milieu en klimaat.

Het belang van (samen) tellen

Alle waarnemingen worden ingevoerd op waarneming.nl. ‘Elke soort telt’ levert zo aan het eind van 2023 een goed beeld op van de natuur in Zwolle en dus van de Zwolse biodiversiteit. En als we weten wat de biodiversiteit in Zwolle is, helpt dit ons biodiversiteit te behouden en te vergroten. Veel variatie in de natuur zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Dat jongeren en ouderen dit weten is van groot belang. Daarom mag en kan iedereen in Zwolle meedoen aan ‘Elke soort telt’.

Elke soort telt in de Nooterhof

Het Nooterhofthema voor 2023 ‘Elke soort telt’ is een goed voorbeeld hoe organisaties in de Nooterhof elkaar versterken: De KNNV en het IVN hebben het initiatief genomen om het jaar 2023 uit te roepen tot een ‘4000-soortenjaar’. Verenigingen als die voor weer- en sterrenkunde Thales, Zwolle Groenstad, de Geologische Vereniging en Milieuraad Zwolle zijn hier vervolgens bij aangehaakt zodat, vanuit de Nooterhof, 2023 voor Zwolle één groot teljaar wordt: ‘Elke soort telt’!

Zwolse Teldagen en ‘Elke soort telt’ op 22 april

Het hele jaar door worden er in Zwolle teldagen gehouden. Zaterdag 22 april wordt een hele dag geteld in de Nooterhof. Met tal van telactiviteiten. Deelnemers kunnen deze dag elkaar ontmoeten, hun soortenkennis in de praktijk toetsen en ervaringen uitwisselen.

Wanneer, waar en wat gaan we tellen?

Op de site van de Nooterhof staat op de speciale pagina ‘Elke soort telt’ de informatie over het jaarthema met een verwijzing naar alle teldagen in Zwolle. ‘Elke soort telt’ doet mee met de nationale tuinvogeltelling op 27, 28 en 29 januari. 11 en 12 februari is het weekend van de mollentelling. Naast mollen worden dan ook marters, hazen, konijnen, egels en eekhoorns geteld. Op zaterdag 25 maart gaat ‘Elke soort telt’ naar de waterkant. Zowel langs de IJssel, de Vecht, Agnietenplas als de Noorderkolk worden deze dag schelpen geteld.

Kijk op www.nooterhof.nl/elkesoorttelt voor meer informatie en alle telactiviteiten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button