Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Elfjes op ramen Stadkamer Centrum

'Troosttaal' - één van de winnaars van 'Stilleven' - nu ook offline te zien

Zwolle – “Woorden in je moerstaal bieden meer troost dan ‘gewone’ woorden.” Dat leerde kunstenares en docente Fetsje Aneme uit een onderzoek. Met dat gegeven ging ze aan de slag op Instagram. Ze plaatste op haar account de minigedichtjes van elf woorden. Het leuke was dat haar volgers daar op reageerden met eigen Elfjes. Zo’n Elfje is een troostvol gedichtje in elf woorden en dan geschreven in je moerstaal. Het project Troosttaal sloot naadloos aan bij het Stilleven-initiatief van de Stadkamer in Zwolle. Vandaag werden dan ook zes van haar Elfjes op de ramen van de Stadkamer geplakt.

Driënvijftig Zwolse makers namen deel aan Stilleven, een project van Stadkamer. Eind april koos de jury, bestaande uit Wilhelm Weitkamp, directeur ArtEZ Academie voor Art & Design, Karin Netten, directeur Kasko en Astrid Vrolijk-de Mooy, directeur Stadkamer de twintig origineelste, meest inspirerende en/of troostrijke werken. Eén van de winnaars was Fetsje.

Van de zes Elfjes op de ramen zijn er twee in het Nederlands, één in het Fries, één in het Sallands, één in het Achterhoeks én één in het Turks. ©RTV Focus

Niet alleen online

Al snel bedacht de kunstenares dat het jammer zou zijn als de Elfjes alleen online te vinden zou zijn. En in haar zoektocht naar real-life plekken om de gedichtjes te laten zien. In haar speurtocht kwam ze weer terecht bij Stadkamer Centrum. Vanaf vandaag prijken er zes op de ramen aan de Zeven Alleetjes.

Sign-opleiding Landstede

Fetsje is behalve kunstenares ook docent bij Landstede. Eén plus één werd ook hier drie. De vestiging van de scholengemeenschap in Harderwijk kent een zogenaamde Sign-opleiding. De studenten leren daar alles over het reclame-uitingen. Voor hen was het dan ook een mooie gelegenheid om het geleerde zo vlak voor het einde van dit rare en gebroken schooljaar in de praktijk te brengen.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Lees ook

Back to top button