112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eis vier jaar cel tegen 3 Zwolse ‘Lovergirls’ wegens seksuele uitbuiting

Zwolle / Amsterdam – Vandaag heeft de officier van justitie in Amsterdam tot vier jaar cel geëist tegen vier vrouwen en een man die verdacht worden van seksuele uitbuiting. De man wordt ervan verdacht twee vrouwen seksueel te hebben uitgebuit, de vrouwen zouden één vrouw seksueel hebben uitgebuit. Beide slachtoffers waren jonge vrouwen die net de leeftijd van achttien jaar hadden bereikt. Drie vrouwelijke verdachten (22, 23 en 33 jaar oud) zijn afkomstig uit Zwolle, een vierde vrouw (29 jaar) is afkomstig uit Lelystad net als de 33-jarige mannelijke verdachte. De seksuele uitbuiting vond onder meer plaats in en om Amsterdam, Zwolle, Lelystad en Alkmaar.

“Verdachten hebben grote inbreuk gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit van de beide slachtoffers van mensenhandel”, aldus de officier. “Ze waren enkel uit op financieel gewin. Het treurige is dat verdachten op geen enkele wijze blijk hebben gegeven van het verwerpelijke van hun handelwijze.”

‘Lovergirls’

De zaak kwam aan het rollen dankzij de aangifte van één van de twee slachtoffers die op dat moment in een opvanghuis in Amsterdam woonde. Naar aanleiding van die aangifte is in september 2014 de telefoon van de mannelijke verdachte getapt. Toen werd al snel duidelijk dat er nog een slachtoffer was. Uit de tapgesprekken bleek dat dat slachtoffer verliefd was op een van de vrouwelijke verdachten, die als ‘lovergirl’ misbruik maakte van de kwetsbare positie van dat slachtoffer. De officier zei ter zitting opnieuw geschokt te zijn door wat zij de verdachten heeft horen verklaren. “De verdachten hebben totaal geen notie wat begrippen als uitbuiting, eenzaamheid, misbruik, misleiding en lichamelijke integriteit inhouden.”

Ook het tweede slachtoffer, dat tot op heden geen aangifte heeft willen doen, is een zeer kwetsbare jonge vrouw die weinig vrienden had en het belangrijk vond aardig gevonden te worden. Ze was zo verliefd dat ze alles voor haar ‘lovergirl’ over had, die overigens ook met andere vrouwen contact onderhield. Het slachtoffer heeft aangegeven het niet erg te vinden dat ze zich heeft moeten prostitueren en dat ze al haar geld aan de verdachten heeft weggegeven. Ze gaf zelfs haar bankpasje weg zodat ze zelf niet meer over haar eigen bankrekening kon beschikken. Toen haar ‘lovergirl’ met vakantie ging, moest zij gewoon blijven werken en het verdiende geld aan de verdachten afstaan. De andere verdachten hebben ‘meegelift en meegeprofiteerd’ van de afhankelijkheidsrelatie die het slachtoffer had met de ‘lovergirl’. Ook dat is een vorm van uitbuiting. De officier in haar requisitoir: “Uit jurisprudentie blijkt dat dwang niet noodzakelijkerwijs behoeft te bestaan uit fysiek geweld, bedreiging of financiële dwang, maar ook kan worden bewerkstelligd doordat het slachtoffer komt te verkeren in een afhankelijke situatie waarin zij onder de gegeven omstandigheden geen andere keuze heeft dan in een situatie van uitbuiting te geraken of te verblijven.”

Twee van de vrouwelijke verdachten die vandaag voor de rechter stonden worden ook verdacht van dubbele mishandeling, vernieling en internetoplichting. De Amsterdamse rechtbank heeft in totaal zes zittingsdagen voor de behandeling van de zaak uitgetrokken.

Tegen de 33-jarige man én tegen de 22-jarige vrouw eiste de officier vier jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. De hoge eis geldt voor de vrouwelijke verdachte vanwege het feit dat zij het brein was achter het aan het werk zetten en het paaien van een van de slachtoffers. Tegen de andere vrouwen werd respectievelijk 24 maanden (waarvan zes voorwaardelijk), zestien maanden (waarvan vier voorwaardelijk) en 180 dagen (waarvan 94 voorwaardelijk) en een taakstraf van 240 uur geëist.

Uitspraak: 22 maart 2016.

Gerelateerde artikelen

Back to top button