112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaZwolle-Zuid

Eis kruipruimtemoord Zwolle-Zuid: 3 jaar cel en TBS

Zwolle – Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van drie jaar en TBS met voorwaarden geëist tegen een 41-jarige man uit Zwolle. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 38-jarige man uit Zwolle. In februari vorig jaar werd het lichaam van het slachtoffer gevonden in de kruipruimte van de woning van de verdachte aan de Van Zuylenwaere in Zwolle Zuid.

Schot uit vuurwapen

Het slachtoffer is volgens de officier van justitie op 7 februari 2018 om het leven gebracht door een schot uit een vuurwapen. Dat gebeurde in de woning van de verdachte, die als enige bij het overlijden van het slachtoffer aanwezig was. Het wapen waarmee de kogel is verschoten, was in het bezit van de verdachte.

tekst gaat verder onder de foto

Kruipruimte

Na het overlijden van het slachtoffer heeft de verdachte het lichaam in delen in de kruipruimte onder zijn woning verborgen. De verdachte wordt daarom doodslagen het wegmaken van het lichaam ten laste gelegd.

Verdachte ontkent

De verdachte ontkent dat hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht. Volgens de verdachte heeft het slachtoffer zichzelf doodgeschoten. De verdachte heeft verklaard dat hij het slachtoffer daarna als vermist heeft opgegeven. Vervolgens heeft hij besloten om het lichaam van het slachtoffer te verbergen onder zijn woning.

Geen bewijs: vrijspraak gevorderd

De officier van justitie stelt dat er wel wettig, maar geen overtuigend bewijs ligt dat het slachtoffer door een misdrijf van verdachte om het leven is gekomen. Het bewijs sluit namelijk niet uit dat de man zichzelf om het leven heeft gebracht, zoals de verdachte heeft verklaard. “Ik vind dat de bewijsmiddelen te veel ruimte laten voor het zelfdodingsscenario om een veroordeling te kunnen vragen voor doodslag”, concludeert de officier op zitting. “Hamvraag is of ik de overtuiging heb dat verdachte het slachtoffer om het leven het gebracht. Voor die vraag vind ik het bewijs te weinig onderscheidend.” De officier vordert daarom vrijspraak voor doodslag.

tekst gaat verder onder de foto

Lichaam verborgen

De officier van justitie acht wel wettig en overtuigend bewezen dat de man het lichaam van het slachtoffer heeft verborgen en weggemaakt. “Verdachte is berekenend en koelbloedig te werk gegaan. Hij heeft bewust onder ogen gezien welke opties hij had en afgewogen welke voor hemzelf de meest gunstige was.” Ook wapenbezit en diefstal kan wettig en overtuigend worden bewezen, aldus de officier.

Drie jaar cel en TBS-behandeling

Hij acht daarom een celstraf van drie jaar op zijn plaats. Daarnaast moet de verdachte van de officier van justitie een TBS-behandeling ondergaan voor zijn problematiek.

Plaats op kaart bij benadering:

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button