EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina
Trending

Einde aan het opkopen van woningen door beleggers? ‘Wil het Zwolse college hier wel aan?’

Partijen vragen spoeddebat aan voor opkoopbescherming woningen

Zwolle – Beleggers die woningen opkopen om daarna duur te verhuren? Het komt steeds vaker voor. Om hier een stokje voor te steken gaat de wet “Opkoopbescherming” in per 1 januari 2022. Maar de gemeente Zwolle is niet van plan om het opkoopverbod per die datum in te voeren, volgens Brammert Geerling van de SP. Reden voor de plaatselijke SP, PvdA en CDA om, met steun van D66, een spoeddebat aan te vragen.

De wet ‘Opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur’ moet voorkomen dat koopwoningen worden opgekocht door beleggers, om vervolgens te verhuren. In Zwolle komt opkopen ook voor, terwijl de koopmarkt voor betaalbare woningen klein is.

Betaalbare koopwoningen

Na ambtelijke navraag van de partijen bleek dat Zwolle het opkoopverbod waarschijnlijk wil invoeren tegen het tweede kwartaal van 2022. Een groot risico, vinden de partijen: “Dat betekent dat er al snel een half jaar voorbij gaat waarin betaalbare woningen voor Zwollenaren onnodig in de handen van van beleggers kunnen vallen. Veel andere gemeenten gaan wel over tot invoering per 1 januari. Dit creëert aanvullend het risico van een
waterbedeffect richting Zwolle.”

Meer woningen krijgen we er niet door, die moeten gebouwd worden. Maar beleggers zorgen voor hoge huurprijzen Jan Nabers, CDA fractievoorzitter

 

Woeker huurprijzen

Jan Nabers van het CDA hoopt dat het opkoopverbod de vraagprijzen van te koop staande huizen weer laat dalen. “Meer woningen krijgen we er niet door, die moeten gebouwd worden. Maar beleggers zorgen voor hoge huurprijzen”. Deze commerciële beleggers betalen vaak fors boven de vraagprijs en daarmee marktwaarde van de woning. Om dit terug te verdienen moet ook een hoge huurprijs worden gevraagd aan de nieuwe huurder. Door dit overbieden worden de koopwoningen duurder en duurder.

“Het idee van de wet ontstond in Rotterdam, daar liepen ze ook tegen hetzelfde probleem aan.”, vertelt Nabers.  “Zij pakken het probleem aan. Net als andere gemeentes vanaf 1 januari. Waarom wij dan niet?” Volgens Nabers is uitstel geen goed idee, “Voor je het weet zijn we weer een jaar verder…”

Maandagavond 4 oktober wordt tijdens de raadsvergadering het verzoek voor het spoeddebat worden  behandeld. Indien aangenomen dan zal op korte termijn het debat, waarin het college uitleg moet geven over het besluit, worden ingepland.

 

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren