CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe naar vaccinatiemedewerkers GGD IJsselland

Zwolle/Dalfsen – Dinsdagmiddag is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aangeboden aan Margreet Algera, strategisch manager GGD IJsselland, als blijk van waardering namens alle Nederlanders, die in de gelegenheid zijn gesteld een vaccinatie tegen het coronavirus te ontvangen. Bij de vaccinatielocatie Dalfsen luidde het Nederlands Visbureau hiermee én met het aanbieden van vele Hollandse Nieuwe aan de vaccinatiemedewerkers de start van het nieuwe haringseizoen in. Vanaf morgen, woensdag 16 juni, is de Hollandse Nieuwe in het hele land verkrijgbaar.

 

Haringdeskundige Arie Kuijt gaf als eerste een oordeel over de haring – de vangst van 2021 is opnieuw een gezonde, romige en vette haring – waarna het vaatje met de inhoud werd geschonken aan GGD IJsselland. Margreet Algera, strategisch manager GGD IJsselland: ‘Wij vinden het fantastisch om de eerste Hollandse Nieuwe te mogen ontvangen en te proeven. Hoewel vis vangen en vaccineren twee heel verschillende werkzaamheden zijn, hebben we wel iets gemeen: op beide zit een enorme tijdsdruk! Bij de GGD werken we allemaal keihard om iedereen zo snel mogelijk te voorzien van een vaccinatie. Hier in Dalfsen prikken we deze week 4.325 mensen en in totaal in de regio IJsselland zijn dat er bijna 40.000. Dan is zo’n lekkere, vette haring een heerlijk tussendoortje!’

Het uitdelen van de Hollandse Nieuwe aan vaccinatiemedewerkers vervangt de traditionele veiling van het eerste Vaatje Hollandse Nieuwe. ‘Een traditionele veiling kon voor de tweede maal op rij vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan’, zegt Ilena van der Plas vanuit het Nederlands Visbureau. ‘We hebben ons natuurlijk afgevraagd wat we dan doen om Hollandse Nieuwe te introduceren’, aldus Van der Plas. ‘Vorig jaar werd het eerste vaatje Hollandse Nieuwe symbolisch uitgereikt aan Ernst Kuipers en Diederik Gommers als gebaar van dank voor de hardwerkende IC-medewerkers. Nu we ons in Nederland volop in de vaccinatiefase bevinden in deze coronatijd, is de GGD een logische keuze.’ Niet alleen Margreet Algera ontving de Hollandse Nieuwe, maar ook de vaccinatiemedewerkers op verschillende locaties in het land werden getrakteerd.

Ilena van der Plas namens het Nederlands Visbureau: ‘Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken voor de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht. De maatjesharing komt deze weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om met man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 16 juni, voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt. We kunnen starten met vette, malse haring. Overigens wordt het overgrote deel van de vangst 2021 nog de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.’

Vanaf morgen, woensdag 16 juni, is de Hollandse Nieuwe weer in het land verkrijgbaar.

Paradepaardje

De ‘Hollandse Nieuwe’ draagt het EU-predicaat ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ en mag uitsluitend worden gebruikt voor haring die in de periode van mei van het lopende kalenderjaar wordt gevangen en vanaf de startdatum in datzelfde kalenderjaar tot en met 30 september onder die benaming wordt verkocht. Na deze periode mag alleen nog de naam ‘Hollandse maatjesharing’ worden gevoerd.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button