EconomieVoorpagina

Eerste testrit voor elektrische trein op traject Zwolle-Wierden

De nieuwe Flirt treinen bieden meer comfort voor de reiziger

Zwolle – In de nacht van 16 op 17 augustus en 17 op 18 augustus 2017 rijdt er voor het eerst een elektrische trein van Keolis Nederland, het huidige Syntus, op het spoor tussen Zwolle en Wierden. Het gaat om testritten als onderdeel van de toelating van dit type treinmaterieel (Flirt3) op het Nederlandse spoor. Tijdens de testritten wordt onder meer het ATB-systeem (automatische treinbeïnvloeding) getest. Het ATB-systeem ondersteunt machinisten bij het waarnemen van spoorwegseinen, het waarschuwt de machinist als een spoorwegsein opdracht geeft snelheid te verminderen.

Reizigerscomfort

Vanaf 10 december 2017 rijdt de eerste elektrische trein van Keolis Nederland, het huidige Syntus, in opdracht van de provincie Overijssel op het traject tussen Zwolle-Enschede. De nieuwe Flirt treinen bieden meer comfort voor de reiziger. Er is voldoende capaciteit in de treinen, de reizigers zitten in de gehele trein op eersteklas stoelen met een verstelbare zitting en in de trein zijn zonneschermen aangebracht. Ook kan iedere reiziger gebruik maken van de aanwezige oplaadmogelijkheden en is er altijd zicht op de informatieschermen. Tevens zijn alle treinen die Keolis Nederland inzet, voorzien van een toilet en WiFi via het 4G-netwerk.

Goedkoper, groener, stiller en sneller

Het bijna 40 kilometer lange traject tussen Zwolle en Wierden is in 2016, in opdracht van de provincie Overijssel, door ProRail voorzien van 800 masten en bovenleiding. Daarnaast wordt op gedeelten van de lijn de beveiliging aangepast, zodat de snelheid van de trein omhoog kan van 100 naar 140 kilometer per uur.

Met de elektrificatie van de lijn Zwolle-Wierden waar nu nog met dieseltreinen wordt gereden, bespaart de provincie Overijssel op de exploitatiekosten (aanschaf-, onderhoud- en brandstofkosten). Daarnaast verbetert de luchtkwaliteit in het gebied. Elektrische treinen zijn ook stiller en sneller.

150304_06_Exterior_3_Car_Unit_Integration
Stadler FLIRT3 trein, 4 x per uur. Nu doe je over de rit 68 minuten, dit wordt straks 20 minuten korter op Zwolle – Enschede
05_Syntus_C4D_Interior_ABC_036_0003_fixed
Ruime tafels, uitklapbaar
16_Syntus_C4D_Interior_ABC_036_0012
Airco

 

Oplaadpunt voor telefoon, tablet of laptop
Oplaadpunt voor telefoon, tablet of laptop
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Bekijk ook
Close
Back to top button