BouwNieuws uit ZwolleVerkeerVervoerVoorpagina

Eerste stop Kamperlijntje op Station Stadshagen is een feit

Foto's © Peter Denekamp / video © Marijn Joop

Zwolle – Een bijzonder gezicht zondagochtend bij station Stadshagen. Om twintig minuten over zeven in de morgen stopte hier voor de allereerste keer de blauwe trein van het Kamperlijntje. Deze stop betekent nog niet dat het ‘geplaagde’ station in de grootste wijk van Zwolle nu definitief in gebruik is genomen. Het gaat de komende twee weken slechts om een proef van vervoerder Keolis om te kijken of de uitgedachte dienstregeling haalbaar is. De proefperiode eindigt op zaterdag 15 juni.
tekst gaat verder onder de foto

In december 2017 bleek dat een stop op het nieuwe gebouwde station Stadhagen niet mogelijk was. Dit kwam doordat de nieuwe elektrische treinen op het Kamperlijntje niet de beloofde 140 kilometer per uur konden rijden vanwege een te slappe bodem. Na lang onderzoek is toen besloten om honderd kilometer per uur te gaan rijden, het perron van het nieuwe station te verlengen en een versterking van de stroomvoorziening te realiseren zodat de treinen sneller op kracht kunnen wegrijden.
tekst gaat verder onder de foto

Vier stops per uur

Met de proef van twee weken moet nu blijken of deze maatregelen genoeg zijn om een betrouwbare dienstregeling te kunnen rijden. Tijdens de proef wordt het station Stadshagen vier maal per uur aangedaan. De trein richting Zwolle vertrekt om precies te zijn om acht minuten over het hele en acht minuten over het halve uur vanaf Stadshagen. Voor de trein naar Kampen kunnen de reizigers opstappen om tien voor het hele uur en tien voor het halve uur. In Kampen wijzigt de aankomst- en vertrektijd hierdoor met één minuut. In Zwolle verandert de aankomsttijd met één minuut en de vertrektijd met twee minuten.
tekst gaat verder onder de foto

Met de proef van twee weken onderzoekt Keolis in de praktijk hoe de bediening van dit station verloopt en test de haalbaarheid van de dienstregeling die zij per december 2019 voor ogen heeft. “Het is een grote stap op weg naar de opening van het nieuwe station Zwolle Stadshagen,” zo laat Keolis weten.

Buslijn 10

Speciaal voor scholieren en forenzen richting de Deltion Campus rijdt tijdens de proef ’s morgens in de spits vanaf station Zwolle Stadshagen buslijn 10. Deze tijdelijke buslijn brengt de reizigers van het station direct naar de Deltion Campus. De bussen hebben een gegarandeerde aansluiting op de treinen vanuit Kampen en vertrekken om tien over acht, tien over half negen, tien over negen en tien over half tien. Reizigers die gebruik maken van lijn 10 zijn naar verwachting tien minuten eerder op Deltion Campus dan met de huidige reismogelijkheden via station Zwolle en buslijn.

Interview met Sharda van der Vegt van Toegankelijk Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button