Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Eerste stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’ gelegd in Zwolle

Sta niet op onze strepen - Dat doen wij liever zelf!

Zwolle – Op donderdag 15 oktober is de eerste tegel met ‘Houd de lijn vrij!’ in Zwolle gelegd. De eerste van de negen tegels die in Zwolle geplaatst gaan worden. De tegels worden geplaatst om Zwollenaren attent te maken om de geleidelijnen voor blinden en slechtzienden vrij te houden.

Eerste stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’ in Zwolle

Donderdagmiddag 13:00 uur was het zover. In het bijzijn van Toegankelijk Zwolle, Oogvereniging Overijssel, Visio en ervaringsdeskundigen werd de eerste opvallende blauwe stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’ gelegd op de Luttekestraat/Potgietersingel.
Houd de lijn vrij!

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op: van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op. Vandaar de oproep van Toegankelijk Zwolle, Visio en ervaringsdeskundigen: Houd de lijn vrij!

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Het campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’ heeft samen met expertisepartijen, een tegel ontwikkeld die gemeenten zelf in hun straatbeeld kunnen leggen. De tegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Zo wordt aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen, en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

Geleidelijn met obstakel

Over ‘Houd de lijn vrij!’

Sinds 2018 vraagt de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ jaarlijks aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen.  Deze landelijke campagne is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en de Robert Coppes Stichting.

Over het Bartiméus Fonds

Het Bartiméus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een visuele beperking voluit kunnen meedoen en het leven kunnen leiden dat bij hen past. Want het gaat niet om hoeveel procent je ziet. Het gaat om hoeveel procent je leeft. Daarom is ons motto: 100% leven.

Samenwerkende belangenorganisaties:
De samenwerkende belangenorganisaties zijn:
Bartiméus: http://www.bartimeus.nl
Oogvereniging: http://www.oogvereniging.nl
Koninklijke Visio: http://www.visio.org
Robert Coppes Stichting: http://www.robertcoppes.nl

Houd de lijn vrij

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren