Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Zwolle niet op koers voor energiedoelen: netcapaciteit en groei belemmeren duurzame vooruitgang

Zwolle – Het energieverbruik in Zwolle is in 2022 met 10 procent gedaald ten opzichte van 2015. Daarmee zijn we niet op koers de energiebesparingsdoelstelling (25 procent, 1600 TJ) te halen, zoals vastgelegd in beleid. Dat zegt wethouder Arjan Spaans in een brief aan de gemeenteraad.

De co2-uitstoot in  de stad daarentegen, is sinds 1990 sterk gedaald. Meer dan de doelstelling van 25 procent. Dit heeft te maken met het feit dat energie veel duurzamer wordt opgewekt en daarmee leidt tot een lager co2-uitstoot dan in 1990. Tegelijkertijd is de stad fors gegroeid. De daling per woning en per bedrijf is dus hoger dan 10 procent. Gezien het toenemend aantal woningen en bedrijven zien we dat niet terug in de stadsbrede cijfers van het energieverbruik. Voor de komende jaren wordt een verdere groei van de stad verwacht. Vooral de behoefte aan elektriciteit neemt dan toe. Netcongestie is nu al een probleem, maar de behoefte aan oplossingen zal sterker worden. Daar werkt men aan.

Netcapaciteit

Afgesproken (2019) is om 25 procent van de benodigde energie per 2025 duurzaam en lokaal op te wekken, oftewel 1200 terajoule. Dat wordt niet gehaald, naar verwachting wordt het ca. 700 TJ. Vooruitkijkend naar 2030 zal de doelstelling 2030 ook niet gehaald worden, waarschijnlijk ca. 1000 TJ. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het gebrek aan capaciteit voor terug levering van stroom op het elektriciteitsnet.

Uitbreiding van het elektriciteitsnet is een cruciale randvoorwaarde om verdere groei van elektrische opwek mogelijk te maken. De capaciteit van het net vormt overigens ook een beperking
voor het aanleveren van stroom naar bedrijven en woningen en de elektrificatie van mobiliteit.

En verder

In  de monitoring wordt het energieverbruik in woningen behandeld, en ook het energielabel, werklocaties en de werkzaamheden van de omgevingsdienst. Kantoren moeten minimaal energielabel C hebben vanaf 2023 en alle sectoren moeten meedoen in  de energie transitie.

Om de doelstelling op gebied van duurzame elektriciteit te halen is Zwolle verschillende projecten
gestart om netcongestie te verminderen en de elektriciteitsinfrastructuur versneld te realiseren. In het Ambitiepakket energietransitie 2025-2030 zijn hier ook middelen voor beschikbaar gesteld.

Vooruitkijkend zijn er een aantal grootschalige energieprojecten die in de pijplijn zitten. De belangrijkste hiervan is het energieplan van de gebiedscoöperatie Tolhuislanden. Nu de vergunningsfase voor dit project vordert, verwacht men dat dit project ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Voor de kansrijke locatie Haerst verwacht men in elk geval voor 2030 geen windmolens.

Voor zonneparken op het land is geen perspectief: er is in 2024 een verbod van zonneparken op
landbouwgrond ingesteld door provincie Overijssel. Zonne-energie op daken bood in 2021 nog veel potentie. Die potentie blijkt lastig te realiseren. Vooral netcongestie werkt zeer belemmerend. Voor 2025 valt weinig meer te verwachten en ook richting 2030 is de kans klein dat deze potentie benut kan worden. Samengevat verwacht men dat in 2025 ongeveer 700 TJ (doelstelling 1.200 TJ) zal zijn gerealiseerd en in 2030 ongeveer 1.000 TJ (doelstelling 1764 TJ).

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren