Nieuws uit ZwolleWeer

Eerste regionale warme dag van het jaar

Zwolle – Woensdag is voor de eerste keer dit jaar de twintig graden gehaald in Nederland. De eerste warme dag kwam daarmee extreem vroeg. Alleen in 1990 werd de eerste warme dag eerder opgetekend, op 24 februari van dat jaar werd het in Oost-Maarland 20.4 graden. Volgens Weerplaza is dit zeer bijzonder voor deze tijd van het jaar. Slechts één keer eerder was het eerder in het jaar ergens in het land twintig graden.

Foto’s © Bram Davids en Peter Denekamp

Voor het eerst officieel warm

Om tien over drie ’s middags heeft de temperatuur in Arcen twintig graden gehaald. Daarmee is officieel sprake van de eerste regionale warme dag van het jaar. Dat is uitzonderlijk vroeg, want normaal gesproken wordt de eerste keer twintig graden ergens in de tweede helft van maart of in begin april gehaald. Vorig jaar werd de eerste keer twintig graden gemeten op 7 april.

De vroegste datum van de eerste regionaal warme dag in de meetreeksen is 24 februari, op die dag in 1990 werd het maar liefst 20,4 graden in Oost-Maarland. Dit meetstation van het KNMI is inmiddels opgeheven, maar het record van vroegste regionaal warme dag staat nog altijd.

Zwollenaren genoten vanmiddag van het zonnetje bij de Zwolse stadsgracht.

Kleinste periode zonder warme dagen tussen twee verschillende jaren

De laatste keer twintig graden was 6 november vorig jaar, dat is 113 dagen geleden. Dat is een indrukwekkend nieuw record voor het kleinste aantal dagen tussen de laatste twintig graden in een jaar en de eerste twintig graden in het jaar erop. Het oude record was 134 dagen, tussen 26 oktober 2013 en 9 maart 2014.

Ruim tien graden te warm

Normaal voor deze tijd van het jaar zijn maximumtemperaturen rond zeven graden. Daar zitten we op een groot aantal plaatsen ruim tien graden boven! De warme lucht verlaat donderdag wel ons land. Er is meer bewolking en er is kans op wat regen. Met elf graden is het beduidend minder zacht, maar nog altijd behoorlijk te zacht voor de tijd van het jaar volgens weerman Wilfred Janssen van Weerplaza.nl.

Ook in Park de Wezenlanden genoten mensen vanmiddag van het mooie weer.

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button