BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Komen de bouwambities nog wel overeen met de bestemmingsplannen

Zwolle – De ambities en het beleid in Zwolle uit de omgevingsvisie komen niet altijd overeen met de geldende
bestemmingsplannen. Dat is dan geen punt, omdat de gemeente slechts medewerking zal verlenen aan een
ontwikkeling als dit past in haar ambities. Het blijkt uit de beantwoording van vragen van de PvdA door wethouder Gerdien Rots.

Gebruiksmogelijkheden

Anders is het echter als er bouw- en gebruiksmogelijkheden in het bestemmingsplan gelden die men benut, maar niet passen in de ambities van de omgevingsvisie. Hieraan moet de gemeente medewerking verlenen. Kijkend naar de hoeveelheid geldende bestemmingsplannen en de daarbij behorende (onbenutte) bouw en- gebruiksmogelijkheden, weet het college niet of er ongelijkheid is tussen de ambities uit de omgevingsvisie en de geldende bestemmingsplannen. Nog los van het feit dat men heel grijpbaar zou moeten omschrijven welke ambities dit zijn en welke gebruiks- en bouwmogelijkheden hiervoor zouden moeten gaan gelden.

Het is nodig om hiervoor veel gebiedsprofielen nader te inventariseren. En wel voor bebouwde en onbebouwde percelen. Het eventueel beperken van bouwmogelijkheden kan daarbij tot planschade leiden. Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet (naar verwachting op 1 januari 2024) zal men voor het op te stellen Omgevingsplan onderzoeken welke bouw- en gebruiksmogelijkheden per locatie moeten gaan gelden.

Instrumenten

Er zijn verschillende instrumenten (ruimtelijk beleid en grondbeleid) om ongewenste ontwikkelingen hierin tegen te gaan. De mogelijkheden ervan zijn wel beperkt als een ontwikkeling past in het bestemmingsplan. In alle gevallen geldt, dat de eventuele inzet van een instrument zorgvuldig wordt bekeken binnen de speciale omstandigheden in een gebieds-of locatieontwikkeling, met medeneming van zowel voordelen als risico’s van dat instrument.

Deze instrumenten zijn het voorbereidingsbesluit (ruimtelijk beleid), minnelijke verwerving, Wvg-voorkeursrecht en onteigening (grondbeleid). Vanwege de risico’s die belangrijk zijn bij de inzet van dergelijke instrumenten
(planschade, verwervingskosten, (vertraging door) gerechtelijke procedures), kan niet zomaar gesteld worden dat deze instrumenten passend zijn om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button