Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Gemeente Zwolle wint aanmoedigingsprijs Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Zwolle – De gemeente Stein is uitgeroepen tot de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2021. Zwolle krijgt de aanmoedigingsprijs van de vakjury. De jury zag bij alle vijf finalisten dat toegankelijkheid hoog op de agenda staat en dat ze inspirerende initiatieven hebben opgezet, samen met lokale ervaringsdeskundigen.

De gemeente Stein springt eruit met hun Sociale Inclusie Agenda, waarin op een duidelijke en toegankelijke manier het beleid is opgeschreven. De gemeente vertaalt de ambities ook naar daden, op alle domeinen zijn ze bezig met de realisatie van toegankelijkheid. Dat zien we ook terug in het Inclusief Onderwijs project. Waarin niet alleen wordt gewerkt aan de fysieke toegankelijkheid van de scholen, maar ook veel aandacht uitgaat naar de sociale en informatieve toegankelijkheid. Dit uit zich in prikkelarme lokalen voor mensen met een verstandelijke beperking en het innovatieve onderwijsproject van Stichting (On)Beperkt 4 life, waarin kinderen zien en ervaren hoe het is om met een beperking te leven. Een ander voorbeeld van een innovatie in Stein is de aanpak van deelbaar vervoer. Dit alles doet de gemeente niet alleen, maar in nauwe samenwerking met organisaties, werkgevers en ervaringsdeskundigen binnen de gemeente. Met name de goede, duurzame samenwerking met ervaringsdeskundigen is van groot belang.

Juryvoorzitter Leonard Geluk: ‘Beleid van de overheid is geslaagd als de mensen voor wie je het maakt daar ook tevreden over zijn. Dat geldt zeker voor toegankelijkheid. De gemeente Stein overtuigde de jury met een inspirerende aanpak waarbij op alle domeinen van toegankelijkheid wordt samengewerkt met de inwoners. Stein is zo een mooi voorbeeld van een gemeente die laat zien dat het benutten van de brede kennis en ervaringsdeskundigheid van inwoners ook leidt tot tastbare resultaten waar mensen wat aan hebben!’

Zwolle

De gemeente Zwolle heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen. De vakjury beloont deze gemeente vanwege de goede stappen die op het fysieke domein zijn gezet en moedigt aan om deze inzet voor toegankelijkheid uit te rollen naar andere beleidsterreinen. De toegankelijkheid van de Sassenpoort, met een virtual reality bril en 3D-‘uitzicht’, viel positief op. Ook benoemt de jury de aandacht voor de jeugd en de goede samenwerking met de ervaringsdeskundigen binnen de gemeenten.

Over de verkiezing

Alle gemeenten in Nederland deden mee aan de verkiezing. Vanaf de start in mei hebben duizenden Nederlanders, waaronder veel mensen met een beperking, hun stem laten horen. Zij bepaalden dat de gemeenten Stein, Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek een plek in de finale verdienden. De vakjury heeft deze vijf gemeenten beoordeeld en koos de winnaar.

De jury bestaat uit voorzitter Leonard Geluk (algemeen directeur VNG), Rick Brink (directeur Belangenbehartiging bij stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).

Waarom deze verkiezing?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland, om zo aandacht te vestigen op het belang van toegankelijkheid. Door de verkiezing leren gemeenten van elkaar én van mensen met een beperking hoe ze de toegankelijkheid van de samenleving kunnen vergroten. Dat dit nodig is, blijkt onder meer uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk. Mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na de ratificatie van het VN-verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Dit komt door fysieke obstakels en door onbewuste uitsluiting.

Gerelateerde artikelen

Back to top button