Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste lammetjes Zwolse Kudde geboren

Video & Foto's © Ditte Verhagen

Zwolle / Oldeberkoop – Het voorjaar laat nog even op zich wachten maar de eerste lammetjes van de Zwolse Kudde zijn dit weekend geboren. In het winterverblijf in Oldeberkoop in Friesland gaat het af en aan. In de schuur van herder Tjitse dartelen al zo’n 30 lammetjes rond. En dat worden er nog veel meer. In de stal zelf staan zo’n 180 drachtige schapen en ook buiten staan er nog een aantal, klaar voor de bevalling.

Eerste lammetjes zijn geboren bij de Zwolse Kudde – Foto’s © Ditte Verhagen

Geboortegolf

En dat is best aanpoten. In iets minder dan een maand tijd is het een ware geboortegolf bij de Zwolse Kudde. Ditte Verhagen, vrijwilligster bij de schaapskudde van Zwolle, is speciaal ervoor afgereisd naar het Friese winterverblijf. “Het is echt aanpoten. Als je dat in je eentje moet doen dan is dat niet te doen. Je moet de beestjes ook de liefde geven die nodig is.”

Het meehelpen met het lammeren bij de Zwolse Kudde is voor Ditte de eerste keer. “Ik heb vroeger wel geholpen op een schapenboerderij maar toen was ik twaalf. Dat waren melkschapen, de lammetjes worden dan gelijk bij de moeder weggehaald. Bij ons is dat niet zo. Hier mag de moeder de verzorging gewoon doen.”

Flessenlammetje

Tot nu toe is er één schaap waarbij de verzorging niet helemaal lukt. Maar Ditte vindt het erg leuk om het flessenlammetje te verzorgen.” De moeder is een beetje zwak en heeft niet genoeg melk in de uiers. Dus voeren we het lammetje een klein beetje bij. Maar dat is niet altijd nodig. Soms vindt hij wel de uier en dan zit er wel weer wat melk in.” Dat schapen te weinig melk hebben komt het meeste voor bij tweelingen. Maar weet Ditte te melden: “Alle tweelingen doen het tot nu toe super goed.”

Wie de lammetjes in het echt wil zien moet nog even wachten. Begin april is de Kudde weer in Zwolle en neemt herder Tjitse ook een aantal lammetjes mee.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button