Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste iepen geplant aan Thorbeckegracht

Zwolle – Op donderdag 8 december aanstaande start ROVA in opdracht van de gemeente Zwolle met het planten van de nieuwe iepen aan de Thorbeckegracht, tussen het Pelserbrugje en de Diezerpoortenplas. In september dit jaar zijn de rode kastanjes aan de Thorbeckegracht verwijderd. De oude en jonge bomen waren besmet met de kastanjebloedingsziekte waarvoor geen behandeling mogelijk is. De afgelopen weken heeft men voorbereidende werkzaamheden verricht zoals het toepassen van grondverbetering onder de bestaande parkeerplaatsen.

Dit vergroot de bewortelbare ruimte voor de iepen aanzienlijk. Onder voorbehoud van de weersomstandigheden worden de bomen tot en met vrijdag 9 december geplant. Mits de grond niet bevroren is, vindt de aanplant van de bomen plaats. Zwolle heeft gekozen voor iepen die resistent zijn tegen de bekende iepziekte. Om de verspreiding van nieuwe ziektes te beperken en om de diversiteit te vergroten, krijgt de Thorbeckegracht twee varianten namelijk de Ulmus ‘New Horizon’ en de Ulmus ‘Rebona’. Deze boomsoorten zijn goed bestand tegen het ‘stadsleven’ waarbij de groeimogelijkheden door onder andere de bestrating beperkt zijn.

Amsterdamse grachtengordel

Door de nieuwe iepen krijgt de Thorbeckegracht in de toekomst de uitstraling van de Amsterdamse grachtengordel. De eerste fase van de werkzaamheden vindt dit najaar plaats en omvat het gedeelte Thorbeckegracht tussen het Pelserbrugje en de Diezerpoortenplas. De tweede fase staat in het najaar 2017 ingepland en omvat het gedeelte Thorbeckegracht tussen het Pelserbrugje en het Kraanbolwerk. De laatste vervanging vindt in het najaar 2018 plaats aan de Buitenkant.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button