Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Eerste bevrijder Zwolle Leo Major krijgt eigen straat in Canada

Zwolle / Canada – De route 371, een 3,4 kilometer lange weg in de Canadese regio Quebec zal worden vernoemd naar Léo Major. Deze militaire held uit Quebec en voormalig lid van het Royal 22e Régiment was de eerste bevrijder van Zwolle. In Canada is de sergeant, die zo de verhalen luiden, in zijn eentje heel Zwolle heeft bevrijd, tot tweemaal toe onderscheiden met een Distinguished Conduct Medal. In Zwolle is de bevrijder, die inmiddels is overleden, benoemd tot ereburger. Ook is hier een straat vernoemd naar de sergeant: De Leo Major laan.

Royal 22e Régiment

De Canadese minister Simon Jolin-Barrette kwam dinsdag met het nieuws naar buiten. De weg die de naam van Major gaat dragen is een deel van Route 371 op 3,5 kilometer van de hoofdingang van de militaire basis Valcartier, waar het Royal 22e Régiment is gevestigd. Dit weggedeelte kruist de Route de la Bravoure, een belangrijke verkeersader waarvan de naam zelf ook een eerbetoon is aan de inzet van het leger.

Sergeant Léo Major werd geboren in de Verenigde Staten op 23 januari 1921 in New Bedford, Massachusetts, en stierf op 12 oktober 2008 in Longueuil. Zijn stoffelijk overschot werd begraven op het Nationale Ereveld van het Last Post Fund in Pointe-Claire, op het eiland Montreal.

Pierre_tombale_de_Léo_Major_Wikipedia CC0

In zijn eentje Zwolle bevrijd

Sergeant Major diende in het Régiment de la Chaudière in de Tweede Wereldoorlog en in het Royal 22e Régiment in de Koreaanse oorlog. Hij bevrijdde in zijn eentje de stad Zwolle in Nederland in de nacht van 13 op 14 april 1945, dat wil zeggen precies 76 jaar geleden op dinsdag. Hij is de enige Canadees die tweemaal de Distinguished Conduct Medal heeft ontvangen voor zijn daden in twee verschillende oorlogen.

De straatnamencommissie zal de naam Route Léo-Major officieel instellen op 11 november, op Dodenherdenking.

Foto © Hans Smit – Leo Major Condoleanceregister getekend door oud-burgemeester Henk Jan Meijer
Foto © Hans Smit – Leo Major met zijn vrouw Pauline op bezoek in Zwolle in 2015

Buitengewone prestaties

Minister Jolin-Barrette zegt dat het verhaal van de oorlogsheld Léo Major onbekend blijft in Quebec. Zijn vele buitengewone prestaties die hij tijdens zijn lange militaire carrière heeft bereikt, zijn een bron van nationale trots, aldus de minister, die gelooft dat het geven van zijn naam aan een zeer belangrijke plaats een bewijs is van bewondering voor zijn moed en heldendom.

Een Frans-Canadese filmploeg heeft in september 2017 gewerkt aan een documentaire over Leo Major. De beroemde Canadese documentairemaker Alain Stanké was geraakt door het heroïsche verhaal van de Frans-Canadese eerste bevrijder van Zwolle. Met de documentaire wil hij het bijzondere verhaal van Leo Major onder de aandacht brengen bij de Canadese bevolking. Het is naar zijn eigen zeggen de laatste aflevering in een serie van 12 over bijzondere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

Via
La Presse - Canadese krant
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button