Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Eerst maatschappelijk belang blootleggen alvorens te bouwen

Zwolle – In antwoord op de toekomstige behoeftes en de zich ontwikkelende maatschappelijke opgaven komt er een programma Maatschappelijke Voorzieningen. Dat zegt wethouder René de Heer tegen de gemeenteraad van Zwolle.

Onderdeel van de nieuwe aanpak is dat eerst de maatschappelijke opgave centraal komt te staan, voordat men kijkt naar het type gebouw dat er moet komen. Ook biedt deze aanpak slimmere en betere huisvestingsoplossingen door multifunctionaliteit, efficiënter ruimtegebruik en optimale randvoorwaarden voor inhoudelijke samenhang en samenwerking.

Waar gaat het om?

Het Programma Maatschappelijke Voorzieningen richt zich in de eerste fase op de volle breedte van (maatschappelijke) voorzieningen voor cultuur, onderwijs, sport, welzijn en zorg met een lokale functie.

Maatschappelijke voorzieningen bepalen mede de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad en de
wijk. Daarom is het belangrijk dat welzijn, sport, gezondheid, zorg en ondersteuning, onderwijs en cultuur dichtbij en op maat georganiseerd worden. Er zijn meerdere ontwikkelingen, die hernieuwde aandacht vragen voor het voorzieningenvraagstuk. Dit zijn groei van de stad; er wordt met name binnenstedelijk gebouwd, waardoor wijken gaan veranderen; behoefte aan meer samenhang en meer samengestelde voorzieningen: van “ iedereen een eigen plek”, naar “een plek voor iedereen”; en de werkwijze voldoet niet meer.

Waar richt men zich op?

Het Programma Maatschappelijke Voorzieningen geeft vorm en inhoud aan een nieuwe werkwijze,
door planning van voorzieningen op basis van ten eerste Integraliteit: cultuur, onderwijs, sport, welzijn en zorg en de samenhang daartussen; ten tweede Gebiedsgerichtheid, de Verbinding tussen fysiek en sociaal; Fact based
En vooral ook het stellen van prioriteiten.

Naast het definiëren van de maatschappelijke opgave, kijkt de gemeente naar de te verwachten sociale staat en leefstijlen in de wijken. beschikbare data en wijktyperingen, en het wenselijke voorzieningenniveau.

Effecten

De effecten van deze nieuwe werkwijze kunnen worden samengevat als van focus op stenen/vastgoed, naar focus op de maatschappelijke opgave en voorzieningen in de wijken; van versnippering van kennis en ervaring op het gebied van maatschappelijke organisatie binnen de gemeente Zwolle, naar bundeling van kennis en ervaring binnen één programma; van zicht op de voorzieningenopgave per sector, naar zicht op de totale opgave; van zicht op de huidige behoefte aan voorzieningen naar zicht op de behoefte over 10 tot 15 jaar; van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ naar onderbouwd prioriteren.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button