Nieuws uit ZwolleRadioStudio Stadkamer

Een tankgracht door de Tippe?

Arjan Spaans: nieuwbouw verbinden met historie

Zwolle – Duurzaam moet de Tippe worden en klimaatadaptief natuurlijk, circulair omgaan met grondstoffen wordt genoemd én… een tankgracht. Althans, die laatste lag er al. En als het aan Arjan Spaans van het CDA Zwolle ligt dat wordt die tankgracht en de verhalen er omheen de verbinding tussen de gloednieuwe wijk en de historie van de locatie.  Hij vertelde erover in Studio Stadkamer Actueel op Radio Focus.

Studio Stadkamer is het lunchprogramma van Radio Focus. Iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – wordt het live uitgezonden vanuit het Huiskamercafé in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.
Arjan Spaans (CDA) wil de in de Tippe de historie verbinden met het heden. ©RTV Focus

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. En dat ging niet zonder slag of stoot. Ook in en rondom Zwolle zijn daar nog de nodige sporen van te vinden. Sommige  – zoals de IJssellinie – tegenwoordig heel bekend, andere juist onbekend. Eén van die onbekende sporten is de tankgracht die dwars door de toekomstige woonwijk de Tippe liep. De terugtrekkende Duitsers legden deze aan om de opmars van de geallieerden tegen te houden. Dat deden ze natuurlijk niet zelf maar werd uitgevoerd door zo’n 2700 werkkrachten waarvan het grootste gedeelte uit Kamp Amersfoort werd gehaald.

Jacob van Bennekom

Eén van de tewerkgestelden was de jonge Amsterdammer Jacob van Bennekom. Hij weigerde echter categorisch om voor de bezetter te werken en moest dit op 6 oktober 1944 met zijn leven bekopen. Hij ligt nu nog begraven op de begraafplaats in Westenholte. Het graf werd afgelopen weekend nog bezocht door Spaans.

Spaans wil graag dat de historie van de Tippe zichtbaar terugkomt in de nieuw te bouwen wijk. Over het hoe dat moet laat hij zich niet uit. “Ik zou het mooi vinden als de bewoners van de wijk zich aan het idee verbinden. Of ze zelf iets maken, de gracht ergens terug laten komen of een kunstenaar iets laten ontwerpen, of een monument voor Jacob van Bennekom, het kan allemaal.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button