EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een staakstraat: de staking van de metaal- en elektrosector

Zwolle – De staking in de metaal-, en elektrosector liep door corona vandaag anders dan gehoopt. De stakers van o.a. Scania en Wärtsilä konden zich inschrijven via een staakstraat bij de IJsselhallen en daarna weer naar huis gaan. De medewerkers van de sector leggen vandaag voor 48 uur hun werk neer, nadat ze 2 weken geleden ook al 24 uur hadden gestaakt.

Sinds september zijn de vakbonden en werkgevers in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Na meerdere klachten voelen de medewerkers zich nog steeds niet serieus genomen.  Het overwerken zonder betaling blijkt het grootste probleem. Maar ook de zeggenschap over de werk-privébalans is een kwestie. De medewerkers hopen dat ze met de stakingen die zijn georganiseerd door de vakbonden CNV en FNV eindelijk wel serieus worden genomen.

Financieel gezien bieden de werkgevers nu een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar, te weinig voor een overeenkomst met de vakbonden.

Aangepaste staking

Als gevolg van de coronacrisis moest de staking op een aangepaste manier doorgaan. Hier hadden de vakbonden een alternatief op bedacht: een staakstraat. De stakers konden zich laten inschrijven bij de IJsselhallen en vanuit daar thuis verder staken. Dit keer dus geen koffie en koekjes, maar tenten met een inschrijfmogelijkheid.

Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. In totaal vallen er onder de cao zo’n 160.000 mensen. Verdeeld over 2 productielijnen werken bij de Scania Production in Zwolle 2400 mensen. De stakingen bij Scania en andere Zwolse bedrijven als Wärtsilä zijn onderdeel van 24- en 48-uursstakingen de komende weken in het hele land.

Gerelateerde artikelen

Back to top button