Een knoop, een munt en rode steen: archeologisch onderzoek Rodetorenplein
Spitten in de geschiedenis: stadsarcheoloog duikt vier meter diep
Zwolle – De Zwolse Stadsarcheoloog Michael Klomp en zijn team voeren momenteel archeologisch onderzoek uit aan de rand van het Rodetorenplein, tussen het Hopmanhuis en de plek van de fietsenstalling. Tot nu toe hebben ze nog geen sensationele vondsten gedaan, maar er zijn al wel enkele interessante objecten naar boven gekomen, waaronder een knoop met een roosmotief, een munt en een stukje rode steen. De locatie is volgens Klomp een boeiende plek om te graven, omdat het vroeger een soort landtong was.

Handelsterrein
Deze plek wordt al eeuwenlang beschouwd als een strategisch en economisch belangrijk gebied. “Op veel schilderijen zie je dat dit het handelsterrein was,” vertelt Klomp. “Hier stond een kraantje waar goederen werden overgeladen, zoals zandsteen. Er heeft zelfs een molen gestaan op deze landtong. Die zie je nog terug op schilderijen en oude kaarten. ” om vervolgens verder te gaan met: “Maar misschien heeft hier in de 14e eeuw nog wel meer gestaan. Dat weten we niet. Mogelijk komen we daar dus resten van tegen.”
Ondergrondse containers
De gelegenheid tot archeologisch onderzoek doet zich voor omdat er op die plek ondergrondse containers moeten komen. En op zo’n moment komt de stadsarcheoloog om de hoek kijken of er iets interessants uit de bodem komt. De opgravingen maken deel uit van een breder onderzoek naar de historische ondergrond van de Hanzestad. Klomp en zijn team gingen vier meter diep de grond in om te controleren of er waardevolle historische objecten aanwezig waren. “We kijken altijd of er iets interessants naar boven komt,” aldus Klomp.
Dieper graven naar het verleden; rode steen
Op dinsdagochtend sprak Klomp uitgebreid over de opgravingen. “Gisteren zaten we op een 17e-eeuws niveau,” vertelt hij. “Dan vind je knopen en kledingaccessoires. Vandaag zitten we in oudere lagen en hebben we al een muntje gevonden, waarschijnlijk uit Zwolle, gedateerd rond 1497-1500.”
Ook stuitte het team op de tweede dag van de werkzaamheden op wat rode steen in de zandlagen. Wat dat precies is en of het interessant is, is nog niet bekend.
In kaart brengen met GPS
Met behulp van gps wordt elke vondst zorgvuldig in kaart gebracht. “We meten de exacte hoogte en coördinaten, zodat we kunnen bepalen of er een patroon in de vondsten zit,” legt Klomp uit. “Zo kunnen we achterhalen of er bijvoorbeeld ooit een gebouw heeft gestaan op deze plek. We komen misschien nog de fundamenten tegen van deze gebouwen of andere structuren die hier mogelijk hebben gestaan.”
Knoop met roosmotief
De knoop met roosmotief, typerend voor de 17e eeuw, is volgens de stadsarcheoloog een veelvoorkomend kledingaccessoire uit die tijd. “Op kleding zat toen een heel regiment aan knopen. Als er dan eentje afvalt en in het zand terechtkomt, is dat niet zo bijzonder.”
De komende dagen gaat het team verder met de opgravingen. “We hebben nog een paar dagen te gaan. Daarna wordt gekeken of de ondergrondse containers geplaatst kunnen worden. En dan zie je er uiteindelijk niks meer van terug.”
Of er nog bijzondere schatten onder de Zwolse grond verborgen liggen? “Dat moet de komende dagen blijken. “We graven laag voor laag af. Wie weet wat we nog tegenkomen.” besluit Klomp.
