BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een kabelbaan dwars door Zwolle?

Geintje of toch een serieus plan

Zwolle – Een begin- en eindhalte bij het station, een stop bij de Grote Kerk, natuurlijk door de Diezerstraat en zeker een halte in de Aa-landen want dat wordt dé toeristische trekpleister van de toekomst in Zwolle. Nee, dit gaat niet over een nieuwe buslijn of over het oprakelen van een oude tramlijn. Het gaat over een heuse kabelbaan in Zwolle. Nou ja, heel heus ook weer niet: “Het is grote onzin hè!!” aldus de bedenker van het hele plan, Martjan Kuit. Martjan heeft wel vaker gekke ideeën en gooit die dan vaak ook direct op Twitter. Maar toch… die kabelbaan gaat ondertussen al een beetje viraal, al was het alleen maar omdat het ook gewoon leuk is om over zo’n project te dagdromen. 

Martjan was ooit journalist in de bouwwereld en is nog steeds zéér geïnteresseerd in alles wat ook maar iets met architectuur te maken heeft. Zo maakte hij ooit al een echte architectuurroute door de AA-landen, in zijn ogen de meest ondergewaardeerde wijk van Zwolle. En hij componeerde zelfs een heus rapnummer “Wie heeft dat gemaakt” om iedereen te inspireren met een andere blik naar gebouwen en bouwwerken te laten kijken.

99 nooit gerealiseerde kabelbanen.

Martjan werd getriggerd door een lijst van journalist Tim de Boer. Op die lijst stonden 99 Nederlandse (!!) kabelbanen die nooit gerealiseerd waren. Het blijkt dat iedere zichzelf respecterende stad ooit al een plan had voor een kabelbaan. Hoe mooi zou het zijn, als Zwolle op die lijst de honderdste plek in zou kunnen nemen, bedacht Kuit.  Zijn tweets werden echter al snel door andere opgepakt. En – of het nu door de Corona komt of niet- die gingen volop mee dagdromen over waar allemaal een halte of een lijn moet komen.

Dit ‘plan’ staat tussen proefballonnen van ingenieursbureaus, politieke partijen, enthousiaste inwoners en betrokken ondernemers. Is ook deze kabelbaan gedoemd te mislukken? De tijd zal het leren. Martjan Kuit op zijn website

Radio Focus

Op Radio Focus werd Martjan al geïnterviewd over zijn nieuwste project. En ondertussen is het ook terug te vinden op zijn website martjankuit.nl Daar bleek wel dat het plan nooit echt serieus was voor de bedenker. Maar ook dat er geen enkel bezwaar is als er straks écht een kabelbaan door Zwolle gaat.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button