KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Een inkijkje in het Zwolle van 1900

Zwolle – Foto’s van Zwolle uit de periode 1870-1906 zijn niet alleen heel erg oud, maar ook heel bijzonder! Collectie Overijssel bezit een prachtige fotocollectie van Firma Waanders. Deze bevat een paar honderd opnamen van Zwolle en omgeving rond het jaar 1900 en soms zelfs uit 1870 (!). In die tijd waren er nog maar weinig fotografen en juist dat maakt de fotocollectie Waanders zo uniek.

De boekhandel van Firma Waanders verkocht afdrukken van foto’s gemaakt door Franz Wilhelm Heinrich Deutmann (1840-1906). De albums met de originele foto’s werden als voorbeeld bewaard. Jaren lagen de reproducties van deze beelden verspreid door het hele fotoarchief van Collectie Overijssel. Daar is nu verandering in gekomen.

Niet voorhanden

Op sommige foto’s staat geschreven ‘niet voorhanden’ met daarbij de opmerking ‘De photographiën gemerkt “niet voorhanden” kunnen wel niet direct, maar altijd binnen een paar dagen na bestelling geleverd worden aangezien de cliché’s nog bestaan’. Dit betekent dat nabestellingen mogelijk waren. Met de ‘cliché’s’ worden mogelijk de oorspronkelijke negatieven van de fotograaf bedoeld. Deze zijn helaas niet bewaard gebleven, dus we moeten het doen met de afdrukken met het opschrift ‘niet voorhanden’.

Reproducties

Doordat de reproducties van deze foto’s waren geordend op straatnaam, lagen deze jarenlang op verschillende plekken in het archief. En konden we ze niet integraal als album bekijken. Ook waren de reproducties in zwart-wit en niet de originele sepia-kleuren. Het team van het project Oudste fotocollecties van Collectie Overijssel heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om de originele beelden uit deze collectie te digitaliseren en toegankelijk te maken.

Bekijk de foto’s online

Alle afbeeldingen zijn nu gedigitaliseerd in hun oorspronkelijke sepiatinten, opnieuw beschreven en online in te zien op de website. Geniet van een prachtig inkijkje in het negentiende-eeuwse Zwolle!

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren