AlgemeenLifestyle

Een inclusieve gemeente: ook op online gebied

Zwolle – Zwolle toont zich regelmatig van zijn beste kant als het gaat om betrokkenheid naar de ouderen in de gemeente toe. Muziekavonden, exposities, inclusief transport: er wordt steeds meer gedaan om ervoor te zorgen dat ouderen niet buiten de maatschappij vallen. Maar het blijft belangrijk dat we ons aanpassen aan de realiteit.

Ouderen op Internet

Steeds meer mensen zitten op het internet. Dat is logisch, want een groot deel van ons sociale leven speelt zich online af. Maar ook voor economische zaken, het laatste nieuws, een leuke film of een lekker recept struinen we graag het internet af. Internet is allang niet meer een “ding” dat alleen de jongere generaties gebruiken. In 2016 bleek al dat internet populair was onder 75-plussers, die naast laptops ook op steeds grotere schaal gebruik begonnen te maken van de mobiele platformen als smartphones en tablets.

Nu, in 2019, is dat aantal alleen maar verder toegenomen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat er nog maar 6 procent van de Nederlanders nooit op internet heeft gezeten. Minder dan een derde van de ouderen is nooit op internet geweest, zegt het onderzoek. Ouderen gaan graag online om op sociale media foto’s van hun kleinkinderen te kijken, op Youtube films en muziek van vroeger te draaien, spelletjes te spelen of om de administratie bij te werken. Het internet biedt genoeg mogelijkheden, maar door de vele opties die er online nu zijn, zijn er ook meer gevaren bijgekomen. Gevaren waar met name ouderen zich niet altijd bewust van zijn. Maar ook gevaren die vermeden kunnen worden met de juiste maatregelen. Want als je de deur op slot draait als je je huis verlaat, waarom zou je dan ook geen extra ‘slot op de deur’ doen als je online gaat?

Waar moeten we op letten?

Je kan online aankopen doen, cadeautjes verzenden, je e-mail checken, een verzekering afsluiten of een rijbewijs aanvragen. Voor alle genoemde acties heb je een wachtwoord nodig of je moet persoonlijke gegevens invullen. Dat soort gegevens zijn hackers en fraudeurs veel waard en die verzinnen dan ook de meest sluwe trucs om dat soort dingen buit te maken.

Om jezelf extra te beveiligen op het internet, of je nou gebruik maakt van een smartphone of computer, is een vpn verbinding dé oplossing. Je hebt zelfs meer specifieke of merkgerichte beveiligingen, als een vpn mac, als je een Apple-gebruiker bent. Het idee achter zo’n vpn verbinding is dat je, wat voor netwerk je ook gebruikt of wat voor verbinding je ook hebt, volledig privé aan het surfen bent. Om in offline termen te spreken: als je gebruik maakt van een vpn verbinding is het alsof je een ijzeren kluis om je huis en auto heen bouwt. Niemand kan erbij, sterker nog: geen hacker die je kan zien.

Als je een VPN gebruikt, controleer dan op Speedcheck.org of je internetverbinding snel en stabiel is.

Eigenlijk geldt online hetzelfde als in de offline wereld, en dat is iets dat ouderen goed moeten beseffen. Er zijn overal mensen die proberen te profiteren van je goedheid of die uit zijn op je gegevens. Wapen je ervoor, en vertrouw niets dat je niet kent. Want samen maken we het internet veiliger!

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button