Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Een geslaagde primeur voor Foodcamp Zwolle

Zwolle – Het was het allereerste Foodcamp dit jaar dat vrijdag 28 augustus plaatsvond in Zwolle. Verplaatst naar het najaar in verband met Corona. Kinderen, ouders en grootouders genoten zichtbaar van de verschillende Foodcamp onderdelen. De kalfjes en sporten in het hooi waren favoriet. Melkveebedrijf BoerpelleBoer bewijst haar veelzijdigheid, wanneer tijdens de regen naar de stal uitgeweken kan worden.

Een paradijs

Ook voor de kinderen van bso ’t Werkel, waar buitenspelen en natuurbeleving hoog in het vaandel staan, blijkt het een waar paradijs. Kelvin Smits van Sport Service Zwolle weet optimaal gebruik te maken van de stal als bootcamplocatie; tijgerend de helling af, samen dribbelen in de stal en een parcours door het hooi met zelfgebouwde tunnels en verstopte pionnen. Startend met een stukje rennen, net als The Daily Mile, dat op scholen gepromoot wordt door ambassadeur en oud-schaatser Erben Wennemars. Zwolle Gezonde Stad stimuleert dit soort initiatieven, net als de Foodcamp.

De bioboer

Tijdens het onderdeel ‘melk oogsten’ laat boer Gerben Pelleboer niet alleen zien hoe de kalfjes opgroeien tot een gezonde biologische melkkoe, maar ook hoe op de boerderij zo weinig mogelijk verspild wordt. Iets wat partner Rabobank graag tijdens de Foodcamp onder de aandacht wil brengen. Zo krijgen de koeien groentes gevoerd die anders weggegooid zouden worden. Kinderen en ouders kijken gefascineerd hoe de koeien met het automatisch melksysteem worden gemolken. Iets wat leverancier Van der Sluis Agri graag wil laten zien aan de kinderen. Net als de trekker die ze hebben meegenomen.

Raad maar raak

Kinderen mogen even achter het stuur op de immense machine. Dat levert blije gezichtjes en mooie plaatjes. Tussendoor worden de deelnemers verwend met verschillende soorten kaas van melkverwerker en kaasspecialist Rouveen. Zij produceren ook de speciale ‘Redt de rijke weide’ kaas van BoerPelleBoer. Op de Warmoezerij, de biologische tuinderij die is verbonden aan de boerderij, zijn verschillende groentes geoogst. Kinderen mogen raden welke er in de mand zitten. Het valt nog niet mee om groentes als romanesco of snijbiet te herkennen, maar prei en paprika worden toch door de meesten feilloos herkend. En je eigen eitje uit het kippenhok halen is voor de meeste kinderen een nieuwe ervaring.

Stamppot

Na het oogsten worden kinderen en ouders getrakteerd op een wel heel bijzonder stamppotje, een stamppotje met ingrediënten van de boerderij en tuinderij, maar ook met een ster, aangezien niemand minder dan chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar in de foodtrailer staat te koken. Het stamppotje met groentes van de Warmoezerij, wordt vergezeld door een gehaktballetje van BoerPelleBoer dat de kinderen zelf mogen draaien.

En een gerookt worteltje dat, dankzij de kookkunsten van de kok, qua smaak verrassend veel wegheeft van een knakworstje. De groentes worden in hun geheel gebruikt. Zo wordt niets weggegooid. Gehakt is ook een mooi voorbeeld waardoor niets van de koe verspild wordt. Naast melk, kon men ook genieten van verschillende soorten smaakwaters gemaakt met vers fruit van natuurwinkel Gooody Fooods, die ook de andere aanvullende biologische ingrediënten leverde voor het stamppotje. Daarnaast organiseerden ze een actie. De winnaars mochten gratis naar de Foodcamp.

Gezonde en duurzame leefstijl

LekkerBoer wil bijdragen aan een gezonde en duurzame leefstijl. Door kinderen letterlijk in beweging te brengen voor hun eten, op de plek waar het ‘gemaakt’ wordt. Op een boerderij en tuinderij komen alle aspecten van een gezonde en duurzame leefstijl samen. Gezonde voeding, bewegen in de buitenlucht en contact met alles wat leeft op en rond het boerenerf.

Scholen en kinderopvang

Foodcamps worden ook georganiseerd voor scholen en kinderopvang. Niet alleen voor basisonderwijs, maar ook voor voortgezet onderwijs en mbo. Hiervoor is subsidie vanuit het landelijke programma Jong Leren Eten (JLE) beschikbaar.
Voor voortgezet onderwijs in Zwolle start komend schooljaar een Food Challenge pilot, ondersteund door Jong Leren Eten Overijssel. Leerlingen bedenken hun eigen snack, die ze gaan maken tijdens een Foodcamp met de klas. Ook hiervoor is subsidie beschikbaar vanuit JLE.

Van 1 t/m 30 september kunnen scholen aangeven dat zij belangstelling hebben voor de subsidieregeling. Toekenning vindt plaats op basis van vooropgestelde criteria/randvoorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button