Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een duppie en een stuiver voor je blikje vanaf december 2022

Het is een feit. Vanaf december 2022 komt er 15 cent statiegeld op blikjes. Dat schreef staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.

De knoop is doorgehakt, omdat het aantal blikjes in het milieu alleen maar toeneemt in plaats van afneemt. Op elk blikje komt straks 15 cent statiegeld, wat net zoveel is als op een klein plastic flesje. Het doel van de maatregel is dat straks circa 2 miljoen blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan niet in het milieu belanden, maar worden gerecycled.

150 miljoen blikjes

Volgens van Veldhoven heeft de coronacrisis de grootste prioriteit van dit kabinet. Maar ze blijft zich nog wel inzetten voor een gezonde en schone toekomst.  Van de 2 miljoen blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belanden zo’n 150 miljoen blikjes in het milieu. Dit zijn ongeveer 25 olympische zwembaden vol.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft Veldhoven vorig jaar richting producenten aangegeven dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70% moest afnemen in de loop van 2021 ten opzichte van het gemiddelde van 2016/2017 en er anders statiegeld zou worden ingevoerd. Deze dreiging werd waarheid waarna het aantal blikjes was toegenomen met 27%.

Supermarkten

In april 2020 had de staatssecretaris al besloten om statiegeld in te voeren op flesjes voor minder zwerfafval. Per 1 juli dit jaar wordt deze nieuwe maatregel ingevoerd. Op welke manier en waar de blikjes straks worden ingeleverd wordt nog uitgewerkt. Volgens Veldhoven is dat aan de supermarkten en producenten zelf. Voor horeca en kleinere verkopers geldt een vrijstelling. Veel supermarkten zitten niet te wachten op het statiegeld. Het is duur en het zorgt voor meer werk.

Samen met onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken sluit Nederland zich nu ook aan bij statiegeld op blik.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button