EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Een derde van Zwolle aangesloten op glasvezelnetwerk

KPN NetwerkNL rondt werkzaamheden in verschillende wijken af en start in Aa-Landen

Zwolle  – KPN NetwerkNL is in het eerste kwartaal van 2019 begonnen met de aanleg van glasvezel in het binnenstedelijke netwerk van Zwolle. De werkzaamheden in Zwolle-Noord, Holtenbroek en Wipstrik-Zuid zijn bijna afgerond en Ittersum en Schelle worden op dit moment aangesloten. Inmiddels zijn circa 18.000 huishoudens in heel Zwolle voorzien van een glasvezelaansluiting. Aa-Landen is het volgende gebied wat aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk, de graafwerkzaamheden zijn in april gestart.

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden in Aa-Landen is gezamenlijk met bewoners het aansluitpunt in de woning en de beste aansluitroute bepaald. Op dit moment vinden de graafwerkzaamheden plaats, waarna de woningen straat voor straat worden aangesloten. Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen: van de wijkcentrale tot aan de meterkast van de consument.

Foto © RTVFocusZwolle © Marrit Elsinga

Glasvezel in Zwolle

Na de start van de werkzaamheden in Aa-Landen zullen de komende jaren Westenholte, Berkum en het centrum van Zwolle geleidelijk aan worden aangesloten. Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur Noord-Oost Nederland van KPN: “Met 185 gegraven kilometers verloopt het werk voorspoedig. Een derde van de werkzaamheden zit er in Zwolle nu op, het moment om de werkzaamheden met de gemeente te evalueren en een update te geven. We hebben nog even te gaan, maar straks kan iedereen in de gemeente Zwolle gebruik maken van het beste netwerk van Nederland.”

Foto © RTVFocusZwolle © Marrit Elsinga

Stabiele technologie

“Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid.”, aldus KPN.  Uiteindelijk zal het telecom bedrijf overal zijn kopernetwerk vervangen door glasvezel. Met twee derde van alle gemeenten is KPN NetwerkNL in gesprek over de aanleg van glasvezel en het is op dit moment in ruim 70 gebieden bezig met de aanleg. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van verschillende providers.

Foto © RTVFocusZwolle © Marrit Elsinga
Foto © RTVFocusZwolle © Marrit Elsinga

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button