KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente vermindert bijplaatsingen afval met brede actie

Zwolle – Na invoering van het betaalprogramma voor restafval in Zwolle steeg het aantal bijplaatsingen van afval naast de containers. De gemeente is nu bezig met maatregelen en het daalt weer licht. Dat blijkt uit een nota die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Vanaf 1 januari kent Zwolle het tarief op restafval. Ter voorbereiding van de invoering van het tarief op restafval registreert de gemeente vanaf 2022 het aantal bijplaatsingen. Dit gebeurt in het systeem Arcgis. De mogelijke manieren van ingrijpen zijn divers en worden gebruikt waar ze het meest geschikt zijn. Standaard begint de gemeente wel altijd met de basis op orde brengen.

Dat kan door systeeminterventies zoals het verplaatsen van een container of de omgeving van de container aanpassen (bijvoorbeeld vergroenen). Gedragsinterventies volgen daar dan weer op als de systeeminterventie geen of weinig effect heeft gehad. Het te doorlopen proces om te bepalen welke interventie(s) moet(en) worden ingezet, is in de bijlage weergegeven.

Met name in de wijken Holtenbroek en Diezerpoort zijn er een hoog aantal bijplaatsingen verspreid over meerdere container-locaties. Hier kiest Zwolle voor een wijk- of buurtgerichte aanpak waarbij ze meerdere locaties tegelijk betrekt. Meldingen over bijplaatsingen kan iedereen via verschillende kanalen doen, zowel bij de
gemeente als ROVA. De meldingen worden geregistreerd in het systeem Arcgis.

Na de registratie van een melding wordt de bijplaatsing bezocht door twee BOA’s. Zij controleren de bijplaatsing op adresgegevens of doen onderzoek naar de bron van de bijplaatsing. Daarna geven zij ROVA opdracht op de bijplaatsing op te ruimen als het gaat om grofvuil. Als het gaat om restafvalzakken kunnen de BOA’s deze direct in de restafvalcontainer gooien. Naast de huidige inzet van de BOA’s gaat de gemeente extra toezichthouders inzetten.

Informatiepakket

Meer dan de helft van de meldingen gaat over grof afval. In samenwerking met ROVA gaat de gemeente daarom een informatiepakket opstellen waarmee men nieuwe bewoners informeert over de regels en diensten van de afval- en grondstofinzameling. Nadrukkelijk wijst men daarin op de mogelijkheid om eenmaal per jaar grofvuil ‘gratis’ door ROVA te laten ophalen en de mogelijkheid om kleine hoeveelheden grofvuil zonder kosten naar de GRIP-wagen te brengen.

Verder gaat de gemeente in samenwerking met de woningbouwverenigingen actief de huidige huurders
informeren over de diensten met betrekking tot het laten ophalen van grofvuil en de brengmogelijkheden die er zijn naar ROVA of kringloopwinkels.

De kosten van het ingrijpen komen deels uit de reinigingsbudgetten die er al zijn, en deels uit nieuwe budgetten.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button