Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Echtpaar Thalen – Zoer 75 jaar getrouwd

Zwolle – De heer en mevrouw Thalen – Zoer zijn op zondag 27 maart 2022 75 jaar getrouwd. Burgemeester Peter Snijders en Kamerheer Coby Zandbergen brengen het echtpaar op maandag 28 maart om 10.45 uur een bezoek om hen te feliciteren. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Levensloop

Mevrouw Johanna Thalen-Zoer en de heer Johan Thalen komen beide uit de scheepvaart en hebben elkaar ontmoet op een landdag van de Hervormde Gemeente Zwolle, in Naarden-Bussum.

Het echtpaar heeft drie kinderen, een dochter en twee zonen, waarvan een zoon is overleden. Tevens heeft het echtpaar drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het echtpaar heeft altijd in Zwolle gewoond.

Samen hebben ze ook de oorlog meegemaakt. In september 1944 toen de luchtlandingstroepen in Arnhem landden, werd het schip van de ouders van de heer Thalen en het tweede schip waar zijn oudste broer op voer, gevorderd door de Weermacht. Zij moesten met een lading naar Duitsland en zijn ondergedoken met lading en al aan de Wetering nabij Kalenberg. Daar was mevrouw ook bij.

Daar zijn zij door de ondergrondse aan woonruimte geholpen in een afgekeurde boerderij. Bij een razzia moesten zij toch vertrekken, zo ging de heer Thalen met zijn broers met de beide schepen op weg. Zijn ouders en de vrouwen en kinderen bleven thuis aan de Wetering. Bij Kadoelen Brug in Vollenhove werden zij verrast door een sleepboot van de Kriegsmarine die hen naar Duitsland moest brengen. ’s Nachts is men heel stil met de roeiboot naar de overkant gevaren en heeft de boot laten zinken. En dus gingen zij weer onderduiken. De schepen hebben ruim een jaar in Bremerhaven gelegen. Bij terugkomst was het schip van de vader van de heer Thalen total loss.

Na de oorlog had meneer Thalen de keuze, in de scheepvaart of aan de wal. Ze hebben gekozen voor het laatste. Hij is bij de NS gaan werken en is daar geëindigd als hoofd conducteur. Het echtpaar heeft nog tot op hoge leeftijd zelfstandig gewoond. Nu wonen ze al twee jaar in de Nieuwe Haven. Ze hebben altijd veel gefietst en gewandeld.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren