EconomieKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Duurzame bebouwde omgeving met lancering Biltin

Bedrijfsleven en onderwijs slaan handen ineen

Zwolle – Biltin is gelanceerd als een nieuw initiatief dat bedrijven, onderwijsinstellingen en onderzoekers in Regio Zwolle samenbrengt om duurzame innovaties voor de bouwketen te ontwikkelen. Het doel is om voor 2050 een CO2-neutrale bebouwde omgeving te realiseren.

Zo werd gepresenteerd tijdens de lancering op vrijdag 28 juni op Proto Innovation Day. Gezien de bouw en de bebouwde omgeving samen verantwoordelijk zijn voor 40% van de totale CO2-uitstoot, is deze samenwerking cruciaal voor een duurzamere toekomst.

Innovatiedistrict

Biltin biedt een fysieke plek in het innovatiedistrict Spoorzone Zwolle, waar bedrijven en het onderwijs samen experimenteren, onderzoeken en werken aan duurzame innovaties. Biltin fungeert als de gezamenlijke innovatieafdeling van de aangesloten partners en biedt faciliteiten zoals werk- en vergaderplekken, testfaciliteiten zoals een Smart Test House en klimaatkamers, en ontmoetingsruimtes voor events en kennisdeling.

“Sommige mensen kijken misschien gek op dat we samen gaan innoveren met onze ‘concurrenten’, maar voor mij is dat gewoon logisch. We staan voor grote transities en niemand kan dit alleen,” vertelt René van der Sluis, DGA van Van Der Sluis Technische Bedrijven tijdens de lancering in Spoorzone Zwolle.

“We staan voor grote transities en niemand kan dit alleen,” René van der Sluis, DGA Van der Sluis Technische bedrijven

 

Verduurzaming

Tijdens de lancering van Biltin benadrukte Maurice Beijk, bekend als Rentmeester 2050, het belang en de eenvoud van verduurzaming. Zijn boodschap was helder en inspirerend: “GROEN = DOEN”. Beijk prees Biltin als een initiatief met duidelijke doelen.
De bouwsector en de bebouwde omgeving zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de totale CO2-uitstoot. Biltin werkt aan het testen en toepassen van nieuwe technieken, ontwikkeling van
toekomstbestendige businessmodellen en het bijscholen van medewerkers van partnerbedrijven.

De nabijheid van Windesheim biedt bovendien een aantrekkelijke toegangspoort voor nieuw talent voor de sector. Zo beaamt t ook Egon van der Veer, directeur domein techniek Windesheim: “Biltin is een mooie kans om bedrijven, het onderwijs en onderzoek samen te laten werken aan innovaties die er toe doen. Alle lessen die hier worden geleerd vinden hun plek in de partnerbedrijven en in ons onderwijs.”

Diverse  thema’s

Biltin richt zich op diverse thema’s, waaronder nieuwbouw mogelijk maken ondanks netcongestie,
duurzame energie- en warmtevoorzieningen met minimale verspilling, passieve bouw en renovatie van gebouwen, slimme monitoring en onderhoud van installaties, verduurzamingsoplossingen voor
verschillende typen huizen en vervanging van vervuilende bouwmaterialen en -processen door duurzame alternatieven.

René Breman, Breman Installatiegroep: “ik kan niet wachten! Bij Breman gaan we voor een energie
positieve bebouwde omgeving, maar die komt er niet vanzelf. Dat we hierin samenwerken tekent onze regio en de familiebedrijven daarin.”

Vanaf september 2024 is Biltin tijdelijk gevestigd op de 7e verdieping van BijHanz, aan het Hanzeplein in Zwolle. Het streven is om in 2025 een eigen hal in de Spoorzone te openen.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren