Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Duurzaamste huis van Overijssel staat in Stadshagen

Zwolle – Het duurzaamste huis van Overijssel staat in Zwolle. Het gaat om een twee-onder-een-kapwoning aan de Krijtenbergstraat in Stadshagen Eigenaren Jorien Sissing en Spencer Roozeboom deden mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route en kregen donderdagmiddag uit handen van wethouder Monique Schuttenbeld een cheque van € 500,- uitgereikt.

De woning van de familie is volledig zelfvoorzienend wat betreft verwarming en elektriciteit.  Verwarming in de winter, koeling in de zomer en warm water worden geregeld door een warmtepomp en de nodige isolatie. Gas heeft het gezin niet meer nodig, want ook koken gaat op inductie. Elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen.

Elke maand 35 euro terug van energiebedrijf

Eigenaar Roozeboom deelt zijn ervaringen: “Na bijna 1,5 jaar in deze woning geleefd kunnen we zeggen dat het allemaal heel erg goed werkt. We merken er niets van dat we geen gasaansluiting meer hebben. Behalve dan in de kosten. We krijgen elke maand € 35,- van het energiebedrijf voor teruglevering. Dankzij de warmtepomp met vloer-en wandverwarming is het altijd aangenaam warm en in  de zomer koel in huis. “.
Toch was het  energiepositief maken van het huis niet eenvoudig: “Het uitzoekwerk en de aanleg hebben we als niet eenvoudig ervaren, omdat er voor sommige toepassingen nog weinig ervaring is. Dit is ook de reden dat we het hele jaar openstaan voor vragen via de Duurzame Open Huizen Route om anderen te helpen.”

2.500 liter watertank

De bewoners van het meest duurzame huis zitten nog vol plannen: “De volgende stap is het aanleggen van een 2.500 liter watertank voor regenwater in kruipruimte of onder terras. De watertank is niet alleen een  buffer voor heftige stortbuien. Ook willen we de toiletten ermee doorspoelen en de tuin mee  bewateren.

Binnenkijken in energieneutraal huis

Iedereen die interesse heeft in een duurzaam huis kan zaterdag 10 november binnenkijken in dit huis in het kader van de Duurzame Huizen Route. Belangstellenden kunnen zich via de site inschrijven.

De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert dit jaar voor de allereerste keer de verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland. Er is fanatiek gestemd, meer dan 5.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. De vijf deelnemende provinciewinnaars (Drenthe, Fryslân, Groningen, Noord-Brabant en Overijssel) strijden nu tegen elkaar voor de titel ‘Duurzaamste huis van Nederland 2018’.

Gerelateerde artikelen

Back to top button